Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

İklim Değişikliğine Bağlı Faktörlerle (Yüksek CO2, Yüksek Sıcaklık ve Kuraklık) Değişen Yağış ve Sıcaklık İklim Modeli İlişkisinin Türkiye'de Buğday Üretimine Etkisi

Yazarlar: ["Tefide KIZILDENİZ", "Taha Kutay AYDIN", "Sidar GÖLER", "Buse TUNA"]

Cilt - , Sayı Cilt: 5 Sayı: 3 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.47495/okufbed.1077161

Anahtar Kelimeler:İklim değişikliği,Buğday,Buğday verimi,Buğday büyüme ve gelişmesi,Triticum spp.,Yüksek CO2,Yüksek sıcaklık,Kuraklık

Özet: Buğday (Triticum spp.) yaklaşık 50 ülkenin temel gıdası, uygun besin değeri, depolama ve işleme tesisleri sayesinde, bitki bazlı gıdaların dünya nüfusuna sağladığı toplam kalorinin yaklaşık %20'sini de sağlayarak, Türkiye'nin gıda güvenliğinde önemli bir yere sahiptir. Buğdayın verimi, kalitesi ve büyümesi çevre koşullarına bağlıdır. Bu nedenle buğday üretimi mevsimsel yağış dağılımı, yağış miktarı, sıcaklık ve kuraklık gibi iklim koşullarına bağlıdır. Küresel iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğunun artmasıyla birlikte buğday üretimine yönelik riskler giderek belirginleşmiştir. Yapılan bir çalışmada, ortalama senaryoya göre Türkiye'de buğday veriminin 2100 yılına kadar yaklaşık %8 oranında azalacağı tahmin edilmektedir. En kötü senaryoya göre buğday üretiminin 2100 yılında ortalama %23 oranında azalması beklenmektedir. Bu sorunu çözmek için iklim değişikliğinin buğday üzerindeki etkilerine ilişkin uygun senaryolar geliştirilmelidir. İklim değişikliğine uyum stratejileri, düşük karbon emisyon teknolojileri ve kapasite geliştirme gibi stratejiler geliştirilebilir. Amacımız iklim değişikliğinin Türkiye'deki buğday üretimi üzerindeki etkisine dikkat çekmektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA