Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Chia Tohumu ve Probiyotik/ Enzim İlavesinin Ayrı ve Kombine Olarak Tuj Koyunları Rasyonlarında Kullanımının Performans, Rumen ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yazarlar: ["Mükremin ÖLMEZ", "Kanber KARA", "Özlem KARADAĞOĞLU", "Metin ÖĞÜN", "Tarkan ŞAHİN", "İdil ŞERBETÇİ"]

Cilt - , Sayı Cilt: 5 Sayı: 3 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.47495/okufbed.1071925

Anahtar Kelimeler:Chia,Tuj koyunu,Probiyotik,Performans,Rumen Parametreleri,Kan Parametreleri

Özet: Chia (Salvia hispanica L.), Labiate ailesinin bir üyesidir ve tohumları, çiftlik hayvanlarının performansını ve üretkenliğini artırabilecek fenolik bileşikler ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) bakımından zengin, antioksidan özelliğindedir. Probiyotikler ise hayvan sağlığı ve büyüme performansı üzerinde farmasötik ve/veya metabolik etkilere sahip olabilecek yem katkı maddeleridir. Etki tarzlarındaki farklılıklar nedeniyle, bunların kombinasyonları ruminant hayvanlarda performans, kan ve rumen parametreleri üzerinde ilave etkilere sahip olabilir. Bu amaçla, çalışmada Tuj koyunları (n=20 1,5 yaşında ortalama 40,5 kg) her birinde 5 hayvan bulunacak şekilde 1 kontrol ve 3 deneme grubuna ayrılmıştır. Çalışma rasyonlarına ayrı ve kombine olarak, sırası ile 0, %2,5 chia tohumu (CT), 1g/kg probiyotik enzim karışımı (P+E) ve %2,5 CT + 1g/kg P+E ilavesi yapılmıştır. Koyunlar 7 gün adaptasyon ve 14 gün deneme süresi olacak şekilde toplam 21 gün beslenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Tuj koyunlarının rasyonlarına CT ve/veya P+E ilavesinin besi performansı üzerine etkisinin önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Rumen toplam uçucu yağ (tVFA) asitleri konsantrasyonu kontrol grubuna göre artarken (P<0,05), rumen pH’sı etkilenmemiştir (P>0,05). Serum Esterleşmemiş yağ asitleri, Betahidroksibütrikasit, Nitrik oksit ve kalsiyum, değerleri katkı maddesi ilavesi yapılan deneme gruplarında kontrol grubuna göre farklılık gösterirken (P<0,05), serum Malondialdehit, fosfor, total protein ve glikoz konsantrasyonları üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır (P>0,05).


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA