Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Sadrettin YÜKSEL, Fatma YÜKSEL, Burcuhan BALTA
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
DOI:10.47495/okufbed.995840
Anahtar Kelimeler:In-situ koruma,Yerli hayvan genetik kaynakları,Fenotipik karakterizasyon,Zavot sığırı
Özet: Zavot sığırları ilk olarak Rusya'nın iç bölgelerinden ve Estonya sınırından göç eden Malakan Camiası ve Volga Almanları tarafından Türkiye'nin kuzeydoğusuna tanıtılmıştır. Bu ırk, temelde Simmental, İsviçre Esmeri ve Doğu Anadolu Kırmızısı’nın melezlemesinden oluşan genotipe sahip olsada, Podolya ırkı kanını da taşıdığı bildirilmiştir. Zavot sığırı kıl ve deri rengi bakımından beyaz ve sarımsı gibi açık tonlara sahiptir ve genellikle boynuzludur. Doğumda vücut ağırlığı, vücut uzunluğu, cidago yüksekliği ve göğüs çevresi değerleri sırasıyla 23,96 kg, 65,19 cm, 71,07 cm ve 76,37 cm’ dir. Aynı değerler 3 aylık yaşta sırasıyla 70,53 kg, 77,93 cm, 82,12 cm ve 93,36 cm dir. Bu ölçüler ergin yaşta ise sırasıyla 385,9 kg, 145,7 cm, 126,3 cm ve 170,2 cm dır. Sütün en yüksek yağ (%4,22), protein (%3,37) ve kuru madde oranı (%12,42) sırasıyla Ağustos, Haziran ve Ağustos aylarında elde edilmiştir. Zavot sığırlarında, uygun olmayan sürü idare koşulları ve yetersiz yetiştiricilik uygulamalarından dolayı mevcut bazı fenotipik performans değerlerinin düşük olduğu görülse de, optimum şartlarda yüksek performans gösterebileceği düşünülmektedir.