Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Zekeriya KARA, Sertan SESVEREN, Asiye KÖYLÜ, Engin GÖNEN
Konular:Ziraat
DOI:10.47495/okufbed.809216
Anahtar Kelimeler:Buğday samanı,Toprak su içeriği,Tarla kapasitesi
Özet: Bu çalışma, Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesinde yarı-kurak iklim koşullarında buğday yetiştirilen arazilerde organik malç uygulamalarından buğday samanının toprak özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toprak yüzeyine farklı oranlarda (0, 300, 600 ve 900 kg da-1) buğday samanı uygulanmıştır. Deneme, arazi koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Buğday hasat sonrası her parselden 0-15 cm derinlikten toprak örnekleri alınmış, havada kurutulup 2 mm’lik elekten geçirildikten sonra analizleri yapılmıştır. Sonuçta, organik malç uygulamalarından buğday samanının uygulamalara bağlı olarak toprağın organik madde miktarını artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca buğday samanının toprakların likit limit, plastik limit, yarayışlı su içeriği ve tarla kapasitesini de artırmıştır. Uygulama dozuna bağlı olarak toprağın likit limit, plastik limit, yarayışlı su içeriği ve tarla kapasite artışı organik madde ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre, organik madde, likit limit, plastik limit, yarayışlı su içeriği ve tarla kapasitesi üzerine (p<0.05) önemli farklılıklar bulunmuştur. Kahramanmaraş koşullarında 600 ve 900 kg/da buğday samanının uygulamalarının topraklarda organik maddenin artırılması, bitkiye elverişli su kapasitesini artırdığı, yüzey akışını azalttığı, porozite özelliklerini iyileştirerek kök bölgesinde su ve hava tutma dengesi sağlayabileceği, dolayısıyla bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artıracağı sonucuna varılmıştır.