Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Muhammad FARHAB, Muhammad Farhan IQBAL, Umar FAROOQ, Ayesha QADRY
Konular:Temel Bilimler, Biyoloji, Çevre Bilimleri, Ziraat, Agronomi, Bahçe Bitkileri, Bitki Bilimleri, Tarımsal Ekonomi ve Politika, Ziraat, Ortak Disiplinler, Ziraat, Toprak Bilimi
DOI:10.47495/okufbed.787719
Anahtar Kelimeler:Çarkıfelek meyvesi,Kolombiya,Optimal kar
Özet: Çarkıfelek meyvesi, Kolombiya da dahil olmak üzere Latin Amerika'da birçok ülkede yetiştirilmektedir. Ancak elde edilen kâr çok istikrarsızdır ve üretim maliyetleri optimize edilememiştir, ayrıca uluslararası pazar teklifleri esas olarak taze ürün üzerinedir ve yalnızca yüzde yedi işlenmiş meyve oranı ekonomik kısıtlamalar yaratmakta ve yine kar olasılıklarını azaltmaktadır. Meyve üretiminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, iklim ve meyve çeşitliliği açısından elverişli koşullar nedeniyle Kolombiya'daki ekonomik büyümeyi desteklemek için bir fırsattır. Bu, ülke genelinde farklı bölgelerde iş kolu yaratma ve kalkınmada eşitlik ile sonuçlanabilir. Bu inceleme Çarkıfelek meyvesinin gıda sektörü içinde gelişimine engel olan hastalık ve zararlılar, ile meyvesinin yetiştiriciliğinde uygun olmayan pestisit ve gübre kullanımı, düşük toprak kalitesi ve kötü uygulama hasat sırasında meydana gelen bulaşma, hasat sonrası hastalıklar ve yetersiz sınıflandırma, paketleme, depolama ve taşıma ve öneriler alt başlıkları altında açıklanmıştır.