Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: İ̇lkay TÜRKMEN ÖZEN
Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DOI:10.47495/okufbed.826024
Anahtar Kelimeler:Izotopik analiz,Otantiklik,Bal,IRMS,C3 şeker,13C/12C
Özet: İzotopik yöntemler C, H ve O atomlarının izotop oranlarının belirlenmesi esasına dayanır. Bitkilerde izotop dağılımını belirleyenönemli etken bitkinin hangi fotosentez grubuna dahil olduğudur. Bu açıdan bitkiler C3, C4 ve CAM bitkileri olarak sınıflandırılabilir. Bitkilerin C metabolizmalarının belirlenmesinde 13C/12C oranı standart olarak kabul edilmekte ve δ13C olarak gösterilmektedir. C3, C4 ve CAM bitkilerinin δ13C değerleri arasında fark bulunmaktadır. Bu farktan yararlanarak bir gıdaya başka gruptan bir gıdanın veya bileşenin katılıp katılmadığı ya da gıdanın gerçekliği belirlenebilmektedir. Bu yöntemlerin gerçeklik kontrolünde kullanıldığı gıdalardan biri de baldır. Balarıları bal üretiminde genellikle C3 bitki özlerini kullanmaktadır. Sahte bal üretiminde ise şeker kamışı ve mısır gibi C4 bitkileri kullanılmaktadır. Şekerpancarı şekeri katkısı ile yapılan hileli balların tespiti baldan protein ekstrakte edilerek δ13C değeri tespit edilmesi ve bu değerin saf balın δ13Cdeğeri ile karşılaştırılması şeklinde yapılmaktadır. Uluslararası belirlenen limite göre, doğal ballardan ekstrakte edilen protein ile saf balın değerleri arasındaki farkın ‰1’den farklı olmaması gereklidir.