Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi

Yazarlar: Fülya SERT, İslim POLAT AÇIK

Cilt 3 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 193 - 198

Konular:Mühendislik

DOI:10.47495/okufbed.723712

Anahtar Kelimeler:Buzağı,Ağız sütü

Özet: Ülkemizde her gün binlerce buzağı doğmakta ancak önemli bir kısmı bakım ve besleme koşullarının yetersizliği nedeni ile ölmekte ya da verimsiz kalmaktadır. Sığır işletmelerinin yaklaşık gelirlerinin % 40 kadar kısmını buzağıdan, geri kalan kısmını ise sütten elde edildiği kabul edilmektedir. Bir sığırcılık işletmesinin karlı olabilmesi için yılda inek başına 1 yavru alınması hedeflenmektedir. Sığırcılık işletmelerinde yeni doğan buzağılar, yaşamlarının ilk zamanlarında çok hassas bir döneme sahiptirler. Doğumdan sonra buzağı için ilk veönemli besin-gıda ağız sütüdür (kolostrum). Ağız sütünün içerdiği zengin besin maddeleri, vitaminler ve mineraller sayesinde buzağının yaşamının ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu bağışıklık siteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sığır işletmelerinde yeni doğan buzağılar, ileride sürünün devamlılığını sağlayacaklarından buzağı evresindeki bakım ve beslenmesine çok dikkat edilmelidir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi}, volume={3}, number={193–198}, publisher={Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Fülya SERT,İslim POLAT AÇIK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Fülya SERT,İslim POLAT AÇIK. (2020). Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi (Vol. 3). Vol. 3. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fülya SERT,İslim POLAT AÇIK. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. no. 193–198, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2020.