Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

KURUMLAR VE DERNEK YAPILARI İÇİNDE HALKBİLİMİNİN VE HALK EDEBİYATININ TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİNE BAKIŞ

Yazarlar: Songül ÇEK

Cilt 1 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 91 - 114

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Halkbilimi,Halk Edebiyatı,Dernek,Kurum,Sosyal Değişim.

Özet: Halkbilimi ve halk edebiyatı konusundaki ilk çalışmalar genellikle tanım ve içerik belirlemeye yönelik olmuştur. Her dönemde farklı bir biçimde tanımlanan folklor, günümüze gelinceye kadar toplumsal, siyasal, tarihsel olaylardan etkilenmiş ve bunlara göre şekil almıştır. Cumhuriyet öncesi siyasal değişmelere karşı alınan tavırda folklor kullanılmış, böylelikle yeni devletin temelleri atılmıştır. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra da yeni rejimi yerleştirebilmek için yine halkbilimine başvurulmuştur. Ancak bu oluşumlar sonucu folklor, kurumlardan üniversitelere geçebilecek bir güç kazanmış, halkbiliminin sosyal alandaki gerekliliği anlaşılmıştır. Özellikle kurum ve dernek yapılanması içinde sürdürülen bilimsel çalışmalar bugün alanın geldiği noktadaetkili ve özgün oluşumlardır.  1913-1938 yılları arasında halkbiliminin gelişimindeki etkenlerin irdelenmesi, gelecekte bu alana dair ortaya çıkabilecek değişimlerin, halkbiliminin yararına, kontrol altına alınmasını olanaklı hale getirecektir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={KURUMLAR VE DERNEK YAPILARI İÇİNDE HALKBİLİMİNİN VE HALK EDEBİYATININ TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİNE BAKIŞ}, volume={1}, number={2}, publisher={Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi}, author={Songül ÇEK}, year={2017}, pages={91–114} }
APA
KOPYALA
Songül ÇEK. (2017). KURUMLAR VE DERNEK YAPILARI İÇİNDE HALKBİLİMİNİN VE HALK EDEBİYATININ TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİNE BAKIŞ (Vol. 1, pp. 91–114). Vol. 1, pp. 91–114. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Songül ÇEK. KURUMLAR VE DERNEK YAPILARI İÇİNDE HALKBİLİMİNİN VE HALK EDEBİYATININ TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİNE BAKIŞ. no. 2, Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2017, pp. 91–114.