Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

KORİSTLERİN PROFİLLERİ VE BİREYLERİ KOROLARA KORİST OLARAK KATILMAYA MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERLE KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA ÖRNEĞİ

Yazarlar: Faik Ardahan, Yılmaz AKDENİZ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 1 - 30

Konular:Sosyal

DOI:10.30561/sinopusd.447580

Anahtar Kelimeler:Korolar,Korist Olma,Motivasyonel Faktörler,Rekreatif Etkinlik

Özet: Bu çalışmanın amacı; rekreasyonel korolara korist olarak katılan bireylerin profillerini belirlemek ve bireylerin korolara korist olarak katılmaya motive eden faktörlerin çeşitli demografik değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Tanımlayıcı modelde yapılandırılan çalışmanın ana kütlesi Antalya’da 2016 yılında faaliyette bulunan 43 profesyonel olmayan korodan 37’si araştırmaya dâhil olmak istediği için bu korolara korist olarak katılan bireyler oluşturmaktadır. Koroların o günkü çalışmasına gelen 260’ı erkek (Xyaş=56.27±14.30), 393’ü kadın (Xyaş=51.10±12.05) toplam n=653 koriste anket uygulanmıştır. Araştırmada demografik bilgilerin yanında Ardahan (2016a) tarafından geliştirilen “Bireyleri Korolara Korist Olarak Katılmaya Motive Eden Faktörler Ölçeği- MFSCS” kullanılmış ve anket yüz yüze uygulanmıştır. Tanımlayıcı analizlerin yanında karşılaştırmalarda Pearson Corelation Test, Bağımsız Örneklerde t Testi ve ANOVA testi kullanılmış, sonuçlar 0.01 ve 0.05 anlamlılık düzeyinde sorgulanmıştır. Araştırma bulgularına göre koristlerin önemli bir kısmı kadın, 50 yaş ve üstü, TSM korolarına katılmakta, evli, bir koroya gitmekte, iyi eğitim görmüş, arkadaşlarının etkisiyle koroya başlamış, 3000 TL ve altı gelire sahip, emekli, eşi ve çocuklarıyla yaşamakta, korolara yalnız gitmekte, aidat ödemektedir. Koristler serbest zamanlarında pasif rekreasyonel aktiviteler içinde olmayı tercih etmekte, müziği sevdikleri, mental olarak rahatladıkları, yenileme/gelişme, sosyalleşme, örnek olmak, uzaklaşmak, tanınma ve sosyal statü elde etmek için korolara katılmaktadırlar. Korolara katılarak; kendilerini daha mutlu hissetmişler, yeni şeyler öğrenmişler, yeni kişilerle tanışmışlar,  rahatlamış ve tazelenmiş hissetmişler ve daha kaliteli ve verimli zaman geçirmişlerdir. Sonuç olarak; bireyler, müziği sevme, mental olarak rahatlama, yenilenme/gelişme ve sosyalleşme amaçlı korolara gittikleri, korolara gitmenin kendilerine, mental iyi olma hali yaşattığı söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={KORİSTLERİN PROFİLLERİ VE BİREYLERİ KOROLARA KORİST OLARAK KATILMAYA MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERLE KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA ÖRNEĞİ}, volume={2}, number={2}, publisher={Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi}, author={Faik Ardahan,Yılmaz AKDENİZ}, year={2018}, pages={1–30} }
APA
KOPYALA
Faik Ardahan,Yılmaz AKDENİZ. (2018). KORİSTLERİN PROFİLLERİ VE BİREYLERİ KOROLARA KORİST OLARAK KATILMAYA MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERLE KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA ÖRNEĞİ (Vol. 2, pp. 1–30). Vol. 2, pp. 1–30. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Faik Ardahan,Yılmaz AKDENİZ. KORİSTLERİN PROFİLLERİ VE BİREYLERİ KOROLARA KORİST OLARAK KATILMAYA MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERLE KARŞILAŞTIRILMASI: ANTALYA ÖRNEĞİ. no. 2, Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2018, pp. 1–30.