Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

KIRGIZ TÜRKÇESİNDEKİ FARSÇA YAPIM EKLERİNİN TÜRKÇENİN FONETİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİ

Yazarlar: Cemal OKÇU

Cilt 3 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 221 - 230

Konular:Sosyal

DOI:10.30561/sinopusd.646149

Anahtar Kelimeler:Kırgız Türkçesi,Farsça,Yapım eki,Fonetik

Özet: Kırgızlar, Türkistan coğrafyasını mesken edinmiş Türk halklarından biridir. Kırgız halkı, 19. yüzyılda göçebelikten yerleşik hayata geçmiş bir millettir. Bundan dolayı kendi öz değerlerini koruyabilmiştir. Kırgız Türkçesinin söz varlığını oluşturan kelimeler genellikle Kırgızların kendine ait sözleridir. Bunun yanında diğer milletlerden alınan kelimeler de yer almaktadır. Bunlar çoğunlukla Arap, Fars ve Rus dillerinden alınan kelimelerdir. Kırgız Türkçesi, siyasi-sosyolojik ve coğrafi konumu itibariyle Arapça ve Farsçadanaz etkilenen dillerden sayılır. Kırgızcanın Arapça ve Farsçayla direkt teması olmamıştır. Kırgızcadaki Arapça ve Farsça kelimelerin alınması daha çok Özbek Türkçesi vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Bu çalışmada Kırgızcadaki Farsça kökenli eklerin fonetik değişimi incelenecektir. Literatür tarama yöntemi kullanılan araştırmada incelediğimiz 14 Farsça ekin 4 tanesinin hiç değişmeden kullanıldığı, kalan 10 ekin ise çeşitli fonetik hadiseler sonucunda değişime uğradığı gözlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={KIRGIZ TÜRKÇESİNDEKİ FARSÇA YAPIM EKLERİNİN TÜRKÇENİN FONETİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİ}, volume={3}, number={2}, publisher={Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi}, author={Cemal OKÇU}, year={2019}, pages={221–230} }
APA
KOPYALA
Cemal OKÇU. (2019). KIRGIZ TÜRKÇESİNDEKİ FARSÇA YAPIM EKLERİNİN TÜRKÇENİN FONETİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİ (Vol. 3, pp. 221–230). Vol. 3, pp. 221–230. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cemal OKÇU. KIRGIZ TÜRKÇESİNDEKİ FARSÇA YAPIM EKLERİNİN TÜRKÇENİN FONETİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİ. no. 2, Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019, pp. 221–30.