Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

ESKİ TÜRKÇE VE ÇAĞDAŞ KIPÇAK BAŞKURT, TATAR, KAZAK, KIRGIZ TÜRKÇELERİNDE ʽBİZʼ ZAMİRİ

Yazarlar: Özlem DURMAZ, Özlem DURMAZ

Cilt 1 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 125 - 129

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Dil,Zamir,Türkçenin dönemleri

Özet: ʽBizʼ Kuzeybatı (Kıpçak) grubu Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız lehçelerinde çokluk 1.şahıs zamiri olarak kullanılmaktadır. Bu zamir Eski Türkçe devrinden günümüze kadar kullanılmış ve lehçelerde de kullanılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, dili ana dil yapan ölçütlerden olan ve Eski Türkçeden beri takip edilebilen çokluk 1.şahıs zamirinin Çağdaş Kıpçak grubu Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız lehçelerindeki şekli ve bu dönemlerdeki kullanımı değerlendirilmiştir. Konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Taranan çalışmalardan toplanan veriler tek tek incelenerek Eski Türkçe ve Çağdaş Kıpçak grubu Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız lehçelerinde kullanılan ‘biz’ zamiri örneklerle gösterilmiştir. Eski Türkçede ve Kıpçak grubu Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız lehçelerinde kullanılan ʽbiz’ zamiri örneklerle ortaya konmuş ve bu alandaki boşluk doldurulmaya çalışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={ESKİ TÜRKÇE VE ÇAĞDAŞ KIPÇAK BAŞKURT, TATAR, KAZAK, KIRGIZ TÜRKÇELERİNDE ʽBİZʼ ZAMİRİ}, volume={1}, number={2}, publisher={Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi}, author={Özlem DURMAZ,Özlem DURMAZ}, year={2019}, pages={125–129} }
APA
KOPYALA
Özlem DURMAZ,Özlem DURMAZ. (2019). ESKİ TÜRKÇE VE ÇAĞDAŞ KIPÇAK BAŞKURT, TATAR, KAZAK, KIRGIZ TÜRKÇELERİNDE ʽBİZʼ ZAMİRİ (Vol. 1, pp. 125–129). Vol. 1, pp. 125–129. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Özlem DURMAZ,Özlem DURMAZ. ESKİ TÜRKÇE VE ÇAĞDAŞ KIPÇAK BAŞKURT, TATAR, KAZAK, KIRGIZ TÜRKÇELERİNDE ʽBİZʼ ZAMİRİ. no. 2, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2019, pp. 125–29.