İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi

İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi

Rudolf Steiner'in Düşünce Dünyası ve Çalışmaları

Yazarlar: Mücahit ÖZDOĞAN

Cilt 3 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 665 - 683

Konular:Beşeri Bilimler, Ortak Disiplinler

Anahtar Kelimeler:Rudolf Steiner,Antropozofi,Tin Bilimi,Ezoterizm,Okültizm

Özet: Çok yönlü çalışmalarıyla dikkat çeken Rudolf Steiner, tıp, eğitim, sanat ve tarım gibi alanların yanı sıra özellikle ezoterizm ve okültizm alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınmaktadır. Bu makalede Steiner’in kurduğu Antropozofi’nin fikri alt yapısı, etkisi ve Steiner’in kendine has şekilde oluşturduğu tin bilimi çalışmalarına değinilmiştir. Rudolf Steiner, Goethe’nin doğa öğretisi, Gülhaçcılık, Kabala, Hinduizm, Gnostik ve Mistik Hıristiyanlık gibi farklı ekolleri kendi sistemi içerisinde eriterek eklektik bir sistem kurmuştur. Steiner’in çalışmalarında evrensellik hâkimdir. Onun bütün insanlığı kapsayıcı fikirleri kendi dönemindeki Nazilerin tepkisini çekmiştir. Steiner, duyu ve duyuüstü (tinsel) dünya ayrımı yaparak insanların duyuüstünü keşfetme potansiyeline dikkat çekmiştir. İnsanlardaki tinsel dünyayı keşfetme güdüsü ve gücü, onun çalışmalarında çok önemli bir paya sahiptir. Tinsel dünyayı bizzat gördüğünü ve tecrübe ettiğini söyleyen Steiner sayesinde tinsel dünyayla ilgili diğer insanların daha fazla bilgiye sahip olması hedeflenmiştir. Makalede yöntem olarak literatür taraması seçilmiştir. Farklı kaynaklardan derlenen bilgiler çerçevesinde Steiner’in çalışmalarını daha iyi anlama şansı yakalanabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Rudolf Steiner’in Düşünce Dünyası ve Çalışmaları}, volume={3}, number={665–683}, publisher={İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi}, author={Mücahit ÖZDOĞAN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mücahit ÖZDOĞAN. (2020). Rudolf Steiner’in Düşünce Dünyası ve Çalışmaları (Vol. 3). Vol. 3. İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mücahit ÖZDOĞAN. Rudolf Steiner’in Düşünce Dünyası ve Çalışmaları. no. 665–683, İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2020.