Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Tanzimat Döneminde Şahitlerin Tezkiyesi ve Buna Yönelik Eleştiriler

Yazarlar: Melikşah AYDIN

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 206 - 217

Konular:Hukuk

Anahtar Kelimeler:Şahit,Tezkiye,Tanzimat dönemi,Eleştiri

Özet: Davada dinlenecek şahitlerin adil ve güvenilir olup olmadıklarının araştırılması faaliyetine tezkiye denir. Tezkiye faaliyeti kural olarak davaya bakan hâkim tarafından yapılır. Bu çalışmada İslam hukukunda ve Osmanlı’da uygulanmış olan tezkiye kurumunun Tanzimat dönemindeki yansıması incelenecektir. Bu açıdan Tanzimat döneminin en önemli kanunu sayılabilecek Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye’deki tezkiye ile ilgili maddeler incelenecektir. Daha sonra Osmanlı’nın son döneminde Ceride-i Adliye’de yayınlanan iki makale ışığında tezkiye kurumuna getirilen eleştiriler ele alınıp yorumlanacak, son olarak bu kurumun günümüzde uygulanabilirliği tartışılacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Tanzimat Döneminde Şahitlerin Tezkiyesi ve Buna Yönelik Eleştiriler}, volume={4}, number={206–217}, publisher={Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi}, author={Melikşah AYDIN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Melikşah AYDIN. (2021). Tanzimat Döneminde Şahitlerin Tezkiyesi ve Buna Yönelik Eleştiriler (Vol. 4). Vol. 4. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Melikşah AYDIN. Tanzimat Döneminde Şahitlerin Tezkiyesi ve Buna Yönelik Eleştiriler. no. 206–217, Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2021.