Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Yazarlar: Yiğit TAŞTAN, Adem Yavuz SÖNMEZ
Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
Anahtar Kelimeler:TrAntibakteriyel,Balık mukusu,Hastalık,Lektin,In vivo
Özet: Birçok balık türünün derisi, balığın çevre ile arasında bir bariyer görevi gören bir mukus tabakası ile kaplıdır. Hastalık direncinde önemli bir rol oynayan mukus, birçok bileşenin yanı sıra lektin proteinlerini de içermektedir. Lektinler, doğal olarak birçok organizma tarafından üretilen karbonhidrat tanıma ve bağlanma özellikleri olan proteinlerdir. Lektinler; hücre yüzeylerindeki spesifik karbonhidratlara bağlanarak hücreler arası iletişim, patojen-konak ilişkisi, bağışıklık yanıt gibi birçok işlevde rol oynar. Doğal bağışıklık yanıtta patojen mikroorganizmalara bağlanarak opsonizasyonu arttırır. Dahası, bazı lektinlerin birçok in vitro çalışmada, hatta birkaç in vivo çalışmada, fagositlere ihtiyaç duymadan da bakterisidal etki gösterebildiği ortaya konulmuştur. Bu etki; bakterinin aglütinasyonu, biyofilm oluşumunun engellenmesi veya hücre duvarı yapısının bozulması sayesinde gerçekleşir. Balık mukusunun ve balık lektinlerinin antibakteriyel etkileri birçok çalışmada bildirilmiştir. Bu derlemede, bu çalışmalardan bahsedilmiş ve mukus ve/veya lektinlerin in vivo antibakteriyel ajanlar olarak kullanılma potansiyeli değerlendirilmiştir.