Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Değirmen Deresinin (Kastamonu) Üzerindeki Alabalık İşletmelerinin Bentik Makroomurgasızlara Etkisi

Yazarlar: Hasan YAMAN, Mine UZBİLEK KIRKAĞAÇ

Cilt 6 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 74 - 85

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:Değirmen Dere,Bentik makroomurgasızlar,Çeşitlilik indeksi,Su kalitesi

Özet: Bu çalışmada, Kastamonu İli’nde yer alan Değirmen Deresi’nin makroomurgasız kompozisyonunun belirlenmesi ve karada kurulu iki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss,Walbaum, 1792) çiftliğinin (sırasıyla 50 ton/yıl ve 10 ton/yıl kapasiteli) çıkış sularının bentik makroomurgasız yapısına olası etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma, Mayıs 2016 - Ocak 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bentik makroomurgasız örnekleri dere üzerinde seçilen 5 istasyondan mevsimlik olarak (Mayıs, Ağustos, Kasım, Ocak) alınmıştır. İstasyonlarda aynı zamanda su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik ve pH ölçümleri yapılmıştır. Su kalitesine ilişkin sonuçlar Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği’ne göre değerlendirilmiş ve derenin genel olarak “Yüksek Kaliteli Su” sınıfında olduğu belirlenmiştir. Bentik makroomurgasız kompozisyonu olarak, 12 takım içerisindeki 23 familyaya ait toplam 2517 birey tespit edilmiş,baskın grup Gammaridae familyası olmuştur. Bentik makroomurgasız ortalama toplam bolluğunun, istasyonlara ve mevsimlere göre değişimi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0,05). Shannon- Weiner çeşitlilik indeksi (H), 0-2,26 arasında bulunmuş, tür çeşitliliğinin kaynak bölgesindeki 1. istasyonda ve son istasyon olan 5. istasyonda düşük olduğu tespit edilmiştir. Bentik makroomurgasızların dağılımında; 50 ton/yıl kapasiteli alabalık işletmesinin çıkış suyunun karıştığı 2. istasyon da dahil, kirliliğe toleransı düşük bireylerin genellikle derenin üst kısımlarındaki istasyonlarda bulunduğu gözlemlenmiş, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ve yerleşimin olduğu bölgelerden sonra gelen son istasyonda ise daha toleranslı türler tespit edilmiş aynı zamanda birey sayısı da azalmıştır. Sonuç itibariyle, Değirmen Deresi’nden elde edilen bentik makroomurgasız ve su kalitesine ilişkin sonuçlar bilimsel bir veri tabanı oluşturmakta ve dere üzerindeki alabalık işletmelerinin çıkış sularının henüz olumsuz etkisi görülmemekle birlikte, su kalitesi indikatörü olan bentik makroomurgasızlar açısından derenin uzun dönemli izlenmesi önerilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Değirmen Deresinin (Kastamonu) Üzerindeki Alabalık İşletmelerinin Bentik Makroomurgasızlara Etkisi}, volume={6}, number={74–85}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Hasan YAMAN,Mine UZBİLEK KIRKAĞAÇ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Hasan YAMAN,Mine UZBİLEK KIRKAĞAÇ. (2020). Değirmen Deresinin (Kastamonu) Üzerindeki Alabalık İşletmelerinin Bentik Makroomurgasızlara Etkisi (Vol. 6). Vol. 6. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hasan YAMAN,Mine UZBİLEK KIRKAĞAÇ. Değirmen Deresinin (Kastamonu) Üzerindeki Alabalık İşletmelerinin Bentik Makroomurgasızlara Etkisi. no. 74–85, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2020.