Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Karadeniz Kıyılarında Avlanan Hamsi (Engraulis encrasicolus) Balığının Mevsimsel Olarak Boy-Ağırlık İlişkisi ve Besin Madde Bileşimleri Değişimi

Yazarlar: Süleyman ÖZDEMİR, Hünkar Avni DUYAR, Uğur ÖZSANDIKÇI

Cilt 6 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 53 - 62

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:Hamsi,Boy-ağırlık ilişkisi,Boy kompozisyonu,Besin bileşimi,Karadeniz

Özet: Bu araştırmada Karadeniz’in önemli pelajik türü olan hamsi balığının mevsimsel olarak avcılığı ve besin bileşiminin (ham protein, ham yağ, ham kül, nem, karbonhidrat ve enerji) değişimleri incelenmiştir. Araştırmanın avcılık verileri Sinop bölgesi kıyılarında avcılık yapan ticari balıkçı gemilerinden 15 Ekim 2019 - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında temin edilmiştir. Araştırmada toplam 3885 adet hamsi balığı incelenmiştir. Avlanan balıkların ortalama boyları sonbahar mevsiminde 10.03±0.06 cm, kış mevsiminde 10.97±0.02 cm, ilkbahar mevsiminde 10.67±0.07 cm ve yaz 9.81±0.03 cm olarak hesaplanmıştır. Boy ağırlık ilişkileri ise mevsimsel olarak sırasıyla W=0.0082L2.8425, W=0.0103L2.7863, W=0.092L2.8288 ve W=0.007L2.8854 olarak saptanmıştır. Hamsi balığının besin bileşimi mevsimsel olarak sırasıyla ham protein için 18.33±0.43; 17.77± 0.60; 18.68± 0.17; 17.71±0.30, ham yağ için 5.20±0.41; 10.35±1.06; 5.89±0.24; 3.03± 0.23, kül için 1.35±0.18; 1.22±0.17; 1.17±0.10; 1.20±0.05, nem için 73.28±1.02; 68.54±2.28; 73.56±0.70; 77.42±0.84; karbonhidrat için 1.84; 2.13; 0.69; 0.82 ve enerji (kcal) için 160.14±0.52; 206.99±0.97; 164.19±0.28; 132.04±0.35 şeklinde belirlenmiştir. Araştırmada hamsi balığının mevsimsel olarak boy kompozisyonun ve besin bileşimi değerlerinin değişim gösterdiği belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Karadeniz Kıyılarında Avlanan Hamsi (Engraulis encrasicolus) Balığının Mevsimsel Olarak Boy-Ağırlık İlişkisi ve Besin Madde Bileşimleri Değişimi}, volume={6}, number={53–62}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Süleyman ÖZDEMİR,Hünkar Avni DUYAR,Uğur ÖZSANDIKÇI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Süleyman ÖZDEMİR,Hünkar Avni DUYAR,Uğur ÖZSANDIKÇI. (2020). Karadeniz Kıyılarında Avlanan Hamsi (Engraulis encrasicolus) Balığının Mevsimsel Olarak Boy-Ağırlık İlişkisi ve Besin Madde Bileşimleri Değişimi (Vol. 6). Vol. 6. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Süleyman ÖZDEMİR,Hünkar Avni DUYAR,Uğur ÖZSANDIKÇI. Karadeniz Kıyılarında Avlanan Hamsi (Engraulis Encrasicolus) Balığının Mevsimsel Olarak Boy-Ağırlık İlişkisi ve Besin Madde Bileşimleri Değişimi. no. 53–62, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2020.