Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yazarlar: Ersin KARAKAYA

Cilt 6 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 18 - 29

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:Erzincan,Balık tüketimi,Anket,Tüketim alışkanlıkları

Özet: Bu çalışmada Erzincan ili balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada oransal örnekleme yöntemi uygulanarak tesadüfi olarak seçilen 274 kişi ile 2019 yılında Şubat ve Nisan aylarında yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; ankete katılan bireylerin %10,9’unun balık tükettiği belirlenmiştir. Balığın çoğunlukla kış aylarında ve on beş günde bir tüketildiği saptanmıştır. Balık tüketim nedeni olarak besin değerinin yüksek olması,çok tüketilen balık türü olarak ise hamsi (Engraulis encrasicolus) ve balık tüketim şekli olarak ise tavada pişirme yönteminin tercih edildiği belirlenmiştir. Tüketiciler genel olarak ucuz fiyattan istedikleri çeşit balığa taze olarak ulaşamadıklarını ifade ederken bu beklentilerinin karşılanması durumunda daha fazla balık tüketebileceklerini bildirmişlerdir. Sonuç olarak; balığın uygun fiyat, istenilen çeşit ve taze olarak Erzincan ilinde satış olanaklarının geliştirilmesinin balık tüketimini arttıracağı kanısına varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi}, volume={6}, number={18–29}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Ersin KARAKAYA}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ersin KARAKAYA. (2020). Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi (Vol. 6). Vol. 6. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ersin KARAKAYA. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. no. 18–29, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2020.