Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Yazarlar: Gökhan ARSLAN, Elif YAĞANOĞLU
Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
Anahtar Kelimeler:Alabalık Yetiştiriciliği,Su Parametreleri,Toprak Özellikleri
Özet: Bu çalışmamızda Ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılan Alabalığın, yetiştiriciliği yapıldığı beton ve toprak havuzlardaki su değişim parametreleri, ayrıca toprak havuzun özellikleri incelenmiştir. Toplamda 3,7 tonluk bir üretim kapasitesi olan tesisin giriş su parametreleri Oksijen: 9,86 mg/l, pH: 8,25, Sıcaklık: 9,40C iken beton ve toprak havuzlardan çıktıktan sonraki değerleri Oksijen: 5,76 mg/l, pH: 8,13, Sıcaklık: 8,10C şeklinde gerçekleşmiştir. Ayrıca toprak havuzdan alınan toprak örneği incelenmiş ve Ph: 6,23 (Nötr), E.C Elektrik İletkenliği (dS/cm): 1,32 (Tuzsuz), Kireç (%): 0,16 (Kireçsiz) Organik Madde (%): 6,70 (Çok fazla), K Potasyum: (me/100 gr) 3,69 (Yeterli), P2O5 Fosfor (kg/da: 6,29 (Orta) ve toprak tekstürü: Killi olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak yetiştiricilikte çok önemli olan suyun değişim parametreleri stok yoğunluğuyla birlikte tespit edilmiştir.