Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Yazarlar: Özden BARIM ÖZ, Mustafa KARATEPE
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Astacus leptodactylus,Hepatopankreas,Kas,Astaksantin,HPLC
Özet: Bu çalışmada, yeme astaksantin ilavesinin kerevitlerin (Astacus leptodactylus) kas ve hepatopankreasındaki birikim düzeyleri karşılaştırıldı. Kerevitlerin bu dokulardaki astaksantin düzeyleri HPLC ile ölçüldü. Bu amaçla, % 35.78 oranında ham protein içeren bir kontrol yemi (K) hazırlandı. Kontrol yemine astaksantin ilave edilerek (150 mg kg-1 ) ikinci bir yem (D1) grubu oluşturuldu. Çalışma sonucunda, kas ve hepatopankreasdaki astaksantin düzeyinin kontrol grubuna oranla D1 grubunda istatistiksel açıdan önemli derecede daha yüksek olduğu belirlendi (sırasıyla; p<0,01, p<0,001). Ayrıca bu çalışmada her iki yemle beslenen kerevitlerin kasındaki astaksantin düzeyinin hepatopankreasdan daha yüksek olduğu tespit edildi.