Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Farklı Su Sıcaklıklarında Tutulmuş Pullu Sazan (Cyprinus carpio carpio Linnaeus, 1758)’nın Karaciğer ve Böbreğindeki Bazı Antioksidan Parametreler Üzerine Propolisin Etkisi

Yazarlar: Serpil MİŞE YONAR, M. Enis YONAR, Naim SAĞLAM, Sibel SİLİCİ

Cilt 1 , Sayı 1 , 2013 , Sayfalar 11 - 16

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Balık,Propolis,Oksidatif stres,Antioksidan sistem,Sıcaklık

Özet: Bu çalışmada; farklı su sıcaklıkları uygulanmış pullu sazan (Cyprinus carpio carpio)' da malaondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktivitesine propolisin etkisi araştırıldı. Balıklar 20, 24 ve 28 °C’de tutuldu ve propolis (10 mg kg-1 yem) bu balıklara uygulandı. 24 °C’de tutulan balıklar kontrol grubu olarak seçildi. Uygulama 10 gün devam etti ve bu sürenin sonunda balıklardan karaciğer ve böbrek örnekleri alındı. 20 °C ve 28 °C' deki balıkların MDA düzeyinin önemli oranda arttığı, GSH düzeyi ile GST aktivitesinin düştüğü tespit edildi (P < 0.05). Bu gruplarda propolis uygulamasıyla MDA düzeyinin istatistiksel olarak önemli düzeyde düştüğü (P < 0.05), GSH düzeyi ile GST aktivitesinin önemli oranda yükseldiği belirlendi (P < 0.05). 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={Farklı Su Sıcaklıklarında Tutulmuş Pullu Sazan (Cyprinus carpio carpio Linnaeus, 1758)’nın Karaciğer ve Böbreğindeki Bazı Antioksidan Parametreler Üzerine Propolisin Etkisi}, volume={1}, number={1}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Serpil MİŞE YONAR,M. Enis YONAR,Naim SAĞLAM,Sibel SİLİCİ}, year={2013}, pages={11–16} }
APA
KOPYALA
Serpil MİŞE YONAR,M. Enis YONAR,Naim SAĞLAM,Sibel SİLİCİ. (2013). Farklı Su Sıcaklıklarında Tutulmuş Pullu Sazan (Cyprinus carpio carpio Linnaeus, 1758)’nın Karaciğer ve Böbreğindeki Bazı Antioksidan Parametreler Üzerine Propolisin Etkisi (Vol. 1, pp. 11–16). Vol. 1, pp. 11–16. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Serpil MİŞE YONAR,M. Enis YONAR,Naim SAĞLAM,Sibel SİLİCİ. Farklı Su Sıcaklıklarında Tutulmuş Pullu Sazan (Cyprinus Carpio Carpio Linnaeus, 1758)’nın Karaciğer ve Böbreğindeki Bazı Antioksidan Parametreler Üzerine Propolisin Etkisi. no. 1, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2013, pp. 11–16.