Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Yazarlar: Serpil MİŞE YONAR, M. Enis YONAR, Naim SAĞLAM, Sibel SİLİCİ
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Balık,Propolis,Oksidatif stres,Antioksidan sistem,Sıcaklık
Özet: Bu çalışmada; farklı su sıcaklıkları uygulanmış pullu sazan (Cyprinus carpio carpio)' da malaondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktivitesine propolisin etkisi araştırıldı. Balıklar 20, 24 ve 28 °C’de tutuldu ve propolis (10 mg kg-1 yem) bu balıklara uygulandı. 24 °C’de tutulan balıklar kontrol grubu olarak seçildi. Uygulama 10 gün devam etti ve bu sürenin sonunda balıklardan karaciğer ve böbrek örnekleri alındı. 20 °C ve 28 °C' deki balıkların MDA düzeyinin önemli oranda arttığı, GSH düzeyi ile GST aktivitesinin düştüğü tespit edildi (P < 0.05). Bu gruplarda propolis uygulamasıyla MDA düzeyinin istatistiksel olarak önemli düzeyde düştüğü (P < 0.05), GSH düzeyi ile GST aktivitesinin önemli oranda yükseldiği belirlendi (P < 0.05).