Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi
Yazarlar: Seval DERNEKBAŞI, Gökhan HAMZAOĞLU
Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
Anahtar Kelimeler:Fatty acid,Gökkuşağı alablığı,Farklı işletmeler,Vücut kompozisyonu
Özet: Bu araştırmada, aynı su kaynağı üzerinde bulunan farklı işletmelerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut kompozisyonları ve yağ asit profilleri karşılaştırılmıştır. Balık etlerinin nem (%77.91) ve ham yağ (%7.24) oranlarıyüksek A işletmesinde, ham protein (%19.90) oranı iseyüksek C işletmesinde tespit edilmiş olup, bütün işletmeler arasında besin kompozisyonu bakımından, ham kül oranı hariç, istatistiksel olarak fark tespit edilmiştir (p<0.05). Farklılıklar, farklı yem kaynaklarını kullanan işletmelerin balık kaslarındaki yağ asit profillerinde de gözlenmiştir. Balıkların HSI ve VSI değerleri A, B ve C işletmeleri için sırasıyla, %1.98, 11.64; %1.34, 16.10; %1.89, 13.31 olarak belirlenmiştir. Balıkların HSI değerleri A ve C işletmeleri arasında farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak A-B ve B-C arasında farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Tüm işletmelerden alınan balıkların VSI değerleri arasında ise farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, bu işletmelerde yetiştirilen balıkların besin ve yağ asit kompozisyonları bakımından aralarında farklılıklar olmasına rağmen, yüksek seviyelerde EPA ve DHA'nın yanı sıra n-3 ve n-6 yağ asitlerinin makul derecede olumlu oranlarını içermesi, tüm işletmelerdeki alabalıkların insan beslenmesinde biyolojik açıdan değerli gıdalar olduğunu göstermiştir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.