Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri

Yazarlar: Seval DERNEKBAŞI, Gökhan HAMZAOĞLU

Cilt 4 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 1 - 7

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:Fatty acid,Gökkuşağı alablığı,Farklı işletmeler,Vücut kompozisyonu

Özet: Bu araştırmada, aynı su kaynağı üzerinde bulunan farklı işletmelerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut kompozisyonları ve yağ asit profilleri karşılaştırılmıştır. Balık etlerinin nem (%77.91) ve ham yağ (%7.24) oranlarıyüksek A işletmesinde, ham protein (%19.90) oranı iseyüksek C işletmesinde tespit edilmiş olup, bütün işletmeler arasında besin kompozisyonu bakımından, ham kül oranı hariç, istatistiksel olarak fark tespit edilmiştir (p<0.05). Farklılıklar, farklı yem kaynaklarını kullanan işletmelerin balık kaslarındaki yağ asit profillerinde de gözlenmiştir. Balıkların HSI ve VSI değerleri A, B ve C işletmeleri için sırasıyla, %1.98, 11.64;  %1.34, 16.10; %1.89, 13.31 olarak belirlenmiştir. Balıkların HSI değerleri A ve C işletmeleri arasında farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak A-B ve B-C arasında farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Tüm işletmelerden alınan balıkların VSI değerleri arasında ise farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, bu işletmelerde yetiştirilen balıkların besin ve yağ asit kompozisyonları bakımından aralarında farklılıklar olmasına rağmen, yüksek seviyelerde EPA ve DHA'nın yanı sıra n-3 ve n-6 yağ asitlerinin makul derecede olumlu oranlarını içermesi, tüm işletmelerdeki alabalıkların insan beslenmesinde biyolojik açıdan değerli gıdalar olduğunu  göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri}, volume={4}, number={1}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Seval DERNEKBAŞI,Gökhan HAMZAOĞLU}, year={2018}, pages={1–7} }
APA
KOPYALA
Seval DERNEKBAŞI,Gökhan HAMZAOĞLU. (2018). Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri (Vol. 4, pp. 1–7). Vol. 4, pp. 1–7. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seval DERNEKBAŞI,Gökhan HAMZAOĞLU. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. no. 1, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2018, pp. 1–7.