Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi

Yazarlar: Şükrü ÖNALAN, Halil İbrahim YAVUZ

Cilt 5 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 6 - 15

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Balık hastalıkları,L. garvieae,Nanopartikül,Spektrofotometrik ölçüm,Real-Time

Özet: Bu çalışmada nanopartikül halinde sıfır değerlikli demir (Fe)’in bakteriler üzerine gelişimlerinin etkilerinin pozitif-negatif etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. L.garvieaeizolatlarının gelişimlerine nanopartiküllerin etki oranının hesaplanabilmesi amacıyla katı besiyerinde ekimleri ve fenotipik-moleküler identifikasyonları belirlendikten sonra 10ml TSB, 9ml TSB-1ml nanopartikül, 5ml TSB-5ml nanopartikül, 1ml TSB-9ml nanopartikül ve 0,5ml TSB-9,5ml nanopartükül oranlarındaki besiyerlerine optik dansitesi 600nm’de 0,2 olan 100ul L. garvieaeizolatı eklenmiştir. Çalışmada bakteri süspansiyonu eklenmemiş 10 ml TSB negatif kontrol olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda  kontrol grubu örnekleri hem gelişim hızı hem de inkübasyon süresi sonunda maksimum OD değerine ulaşıldığı görülmüştür. Nanopartikül eklemesi yapılan diğer gruplar içerisindehızlı gelişimin 3. grupta (5TSB+5NP+LG) olduğu,düşük ise 5. grupta (0,5TSB+9,5NP+LG) olduğu görülmüştür. Nanopartikül içerikli besiyerlerinde maksimum bakteriyel OD gelişimleri ise sırasıyla 2. (9 TSB +1 NP + LG), 3. (5 TSB + 5 NP + LG), 4. (1 TSB  + 9 NP + LG) ve 5. (0,5 TSB + 9,5 NP + LG) gruplarda oluştuğu gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre bakteriyel gelişim için nanopartikülün (Fe) kullanımının %50 oranında olmasınınuygun gelişim miktarı olduğu görülmektedir. Ancak besiyeri oranının %5’in altında olmasının bakteriyel gelişimi engellediği tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi}, volume={5}, number={1}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Şükrü ÖNALAN,Halil İbrahim YAVUZ}, year={2019}, pages={6–15} }
APA
KOPYALA
Şükrü ÖNALAN,Halil İbrahim YAVUZ. (2019). Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi (Vol. 5, pp. 6–15). Vol. 5, pp. 6–15. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Şükrü ÖNALAN,Halil İbrahim YAVUZ. Nanopartikül Içerikli Sıvı Besiyerlerinde Lactococcus Garvieae Izolatlarının Gelişim Farklılıklarının Spektrofotometrik Olarak Belirlenmesi. no. 1, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2019, pp. 6–15.