Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi

Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi

YEŞİL CEPHELER: ANTALYA KEMER’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Yazarlar: Semra TOKATLI

Cilt 3 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 28 - 38

Konular:Mimarlık

Anahtar Kelimeler:Yeşil cephe,Dikey bahçe,Yeşil altyapı,Örnek uygulama

Özet: Yeşil altyapı, ekosistem değerlerini ve işlevlerini koruyan birbirleriyle bağlantılı doğal, yarı doğal ve kültürel alanların oluşturduğu bir yeşil alan ağıdır. Açık ve yeşil alanların giderek azaldığı kentlerde yaşayan insanların yeşil alan gereksinimi yeşil cephe sistemleri ile arttırılmaya çalışılmaktadır. Yapı yüzeylerinin bitkilendirilmesi gerek kentsel ölçekte gerekse tek yapı ölçeğinde estetik ve görsel katkılarının yanında, yapıların korunması, iklimsel konforun sağlanması, çevre koşullarının iyileştirilmesi ve bazı çevre sorunlarının azaltılması gibi işlevlerinden dolayı kent ekolojisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada yeşil cephe uygulamaları, yapısal ve bitkisel yönleriyle ele alınmıştır. Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan bir otelin iç ve dış mekânında yapılan iki yeşil cephe uygulamasının sorunları irdelenmiş; yapılan yenileme çalışması sonucunda daha sürdürülebilir tasarımlara nasıl ulaşılabileceği gösterilmiştir. Bu sistemlerin uygulamasında kullanılacak yapısal malzemeler de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlarken, çevre kirliliğine neden olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan sistemler insanların içinde bulundukları ortamların yaşam kalitelerinin arttırılması açısından oldukça önemlidir. Kullanılacak bitki türleri ile uygulanacak olan yeşil cephe sistemleri uyumlu olmalıdır. Yapılan yeşil cephe uygulamalarında iklimsel faktörler hem yapısal hem de bitkisel malzeme seçimlerinde önem arz etmektedir. Yeşil cephe sistemleri planlamasından kurulum aşamasına kadar geçirilmesi gereken süreçler ve ilkeler bir sistem dahilinde derlenip toparlanmalı ve bir kılavuz oluşturulmalıdır. Çalışma sonuçları yeşil cephe sistemi her ne şekilde tasarlanırsa tasarlansın doğru uygulanmayan alt yapı sistemlerinin (sulama, yalıtım, ışık vb.) bitkilerin yeterli besin ve su alamamalarına; yanlış tür tercihlerinin ise bitki gelişiminin yavaşlamasına ve istenilen etkinin yaratılamamasına neden olacağını göstermiştir. Doğru sistem, doğru malzeme ve doğru bitki seçimi görsel kaliteyi ve sistemin sürekliliğini sağlamaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={YEŞİL CEPHELER: ANTALYA KEMER’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA}, volume={3}, number={28–38}, publisher={Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi}, author={Semra TOKATLI}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Semra TOKATLI. (2021). YEŞİL CEPHELER: ANTALYA KEMER’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA (Vol. 3). Vol. 3. Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Semra TOKATLI. YEŞİL CEPHELER: ANTALYA KEMER’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA. no. 28–38, Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi, 2021.