Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi

Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi

KENTLERDE ETKİN DOĞA KORUMA İÇİN YOL KENARLARINDAKİ ÇİM ALANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar: Simay KIRCA, Şeyma SEVİNÇ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 51 - 60

Konular:Orman Mühendisliği

Anahtar Kelimeler:Yol kenarı vejetasyonu,Doğa koruma,Çim alanlar,Bitki toplumları,Yaşam alanı sunma

Özet: Kent içi yeşil alan sisteminin önemli bir bileşeni olan yol kenarlarındaki yeşil alanlar, ekolojik koridor ve adım taşı özelliği gösterebilecek ve çok çeşitli ekosistem hizmetleri sunabilecek potansiyel alanlardandır. Özellikle son yıllarda ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde bu alanlar temiz ve estetik görünmeleri için ağırlıklı çim alan olarak düzenlenmeye başlamıştır. Ancak çim alanların fazla miktarda su tüketimi, kimyasal ilaç kullanımı ve yüksek bakım giderleri gibi olumsuz çevresel ve ekonomik etkilerinin yanı sıra doğallıktan uzak ve biyolojik çeşitlilik açısından oldukça fakir yaşam alanları sunmaları, yol kenarlarının düzenlenmesinde doğa korumanın önemini gündeme getirmiştir. Bu çalışmada temel olarak çim alanların doğa koruma açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen TEM Otoyolu olarak da bilinen İstanbul O-2 ve E80 Otoyolu kenarındaki yeşil alanlarda benimsenen ağırlıklı bitkilendirme anlayışı ve son yıllarda görülen değişim, çim alanların bu düzenlemelerde kapladığı alansal büyüklük, sulamada kullanılan yaklaşık su miktarı ve bakım işlemleri araştırmanın konusu olmuştur. Çalışmada, şehrin batı ve doğu sınırına yakın kesimlerde herhangi bir düzenleme yapılmadan kendi haline bırakılan iki tip, yerleşimlere yakın kesimlerde ise gösterişli bitkisel düzenlemenin yapıldığı üç tip olmak üzere toplamda 5 adet yol kenarı yeşil alan tipi belirlenmiştir. Çalışma sonuçları nispeten doğal yapısını korumuş alanların gittikçe azaldığını, yer örtücü olarak çimin kullanıldığı düzenlemelerin hızla yaygınlaştığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, çim alan yerine yol kenarlarındaki vejetasyon yapısının doğal ağaç, çalı ve yer örtücü türlerin lokal koşullara uyumlu topluluklar oluşturacak şekilde oluşturulması ve böylece yaşam alanı çeşitliliği sunan mozaik bir yapının sağlanması önerilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={KENTLERDE ETKİN DOĞA KORUMA İÇİN YOL KENARLARINDAKİ ÇİM ALANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA}, volume={2}, number={51–60}, publisher={Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi}, author={Simay KIRCA,Şeyma SEVİNÇ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Simay KIRCA,Şeyma SEVİNÇ. (2020). KENTLERDE ETKİN DOĞA KORUMA İÇİN YOL KENARLARINDAKİ ÇİM ALANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Vol. 2). Vol. 2. Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Simay KIRCA,Şeyma SEVİNÇ. KENTLERDE ETKİN DOĞA KORUMA İÇİN YOL KENARLARINDAKİ ÇİM ALANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. no. 51–60, Peyzaj Araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi, 2020.