Eurasian Journal of Toxicology

Eurasian Journal of Toxicology

Retrospective Analysis of the Intoxication Cases Applied to the Emergency Service

Yazarlar: Serhat ÖRÜN

Cilt 3 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 1 - 4

Konular:Acil Tıp

DOI:10.51262/ejtox.861043

Anahtar Kelimeler:Acil servis,Ilaç intoks,Suicid,Toksikoloji

Özet: Amaç: Modern teknolojinin gelişimiyle yaşamımıza giren yeni kimyasal maddeler ve farmasötik ürünler insanoğlunu bu ajanlara bağlı toksik etkilere daha fazla maruz bırakmaktadır. Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız acil servisimize başvuran toksikoloji vakalarının dosyalarını irdeleyerek bölgemizdeki sık karşılaşılan zehirlenme türlerini, nedenlerini, gereken tedavi ve hasta bakımı yöntemlerini belirlemek ve zehirlenmelerle ilgili farkındalık oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup çalışmaya başlanmadan önce Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel olmayan çalışmalar etik kurulundan onay alınmıştır. Hastaların demografik özellikleriyle beraber, zehirlenmenin oluş şekli (kazara, intihar), ne ile zehirlenme (ilaç, tarım ilacı, deterjan ) gerçekleştiği, varsa konsültasyon bilgileri, tedavi için antidot gereksinimi, tedavilerinin ayaktan mı yoksa hastaneye yatış verilerek mi yapıldığı belirlenmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak irdelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 58 hasta dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen hastaların yaş ortalaması 34,05±15,22 olarak belirlendi. Çalışmaya dâhil edilen hastaların 38 (%65,5)’i kadın 20’si (%34,5) erkekti. Olguların %75,9 (44)’u suicid girişimi ile oluşurken %24,1 (11)’inde kaza ile zehirlenme durumu olmuştur. Çalışmaya dâhil edilen hastaların %27,6 (16)’sında geçmiş psikiyatrik öykü bulunmaktaydı %72,4(42) sinde ise geçmiş psikiyatrik öykü bulunmamaktaydı. Psikiyatrik öyküsü bulunan hastaların 15’inin (%93,7) zehirlenme türü suicid iken ve psikiyatrik öyküsü bulunmayan hastaların 29’u (%69) zehirlenme türü suiciddi. Psikiyatrik öykü ve zehirlenme türü karşılaştırıldığında elde edilen fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Sonuç olarak acil servise çeşitli neden ve sıklıklarla toksikoloji vakaları başvurmaktadır. Acil servis biriminin bilgi ve donanım açısından desteklenmesi ve geliştirilmesinin toksikoloji hastalarının tıbbi bakım ve prognozuna olumlu katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Retrospective Analysis of the Intoxication Cases Applied to the Emergency Service}, volume={3}, number={1–4}, publisher={Eurasian Journal of Toxicology}, author={Serhat ÖRÜN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Serhat ÖRÜN. (2021). Retrospective Analysis of the Intoxication Cases Applied to the Emergency Service (Vol. 3). Vol. 3. Eurasian Journal of Toxicology.
MLA
KOPYALA
Serhat ÖRÜN. Retrospective Analysis of the Intoxication Cases Applied to the Emergency Service. no. 1–4, Eurasian Journal of Toxicology, 2021.