Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Hekimlikte hasta/aile ile aynı frekansta olabilmek, prematürelerde de mümkün müdür?

Yazarlar: Pınar ÜRERSOY, M. Arif AKŞİT

Cilt 1 , Sayı 2 , 2016 , Sayfalar 412 - 421

Konular:-

Anahtar Kelimeler:İletişim,Ilişkiler,Deyimler,Cilt cilde,Göz göze ve yüz yüze bakış,Kanguru metodu,Bilgilendirme ve onam boyutu,Iletişim kazaları,Iletişim ilkeleri

Özet: AMAÇ: İnsanların birbiri ile ilişkilerin sağlamak için iletişim boyutu önemli olmaktadır. Prematüreler için de ciltten cilde, göz göze ve cilt cilde temas önemli etkileşim sağlamaktadır. Dayanaklar/Kaynaklar (Materyal ve Metot): İletişim ve ilişkiler konusu altında, terimler boyutunda prematürelerle olan iletişim konusu irdelenmektedir. İnsanlar birbirleri ile konuşurken bile, birbirlerini anlamakta sıkıntı çekiyorlar. Terimler ve yorumlar farklı boyutlarda olabilmektedir. Bu bireylerin eğitim, inanış ve kültürel özelliklerine göre değişebilmektedir. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde sağlık çalışanları, özellikle hekim ve hemşireler tıbbi terimler ile konuştuklarında aileler farklı anlayış içine girebilmektedirler. Konuşma tercüme değil ama bireyin anlayabileceği şekle ve yapıya göre değiştirilmelidir. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinde de hekimlerin konuşmalarını bireylerin anlamaması esastır. Ancak bireylere anlayabileceği tarza sokulmalıdır. Prematüreler ise konuşma ile anlaşmadığı dikkate alındığında, cilt cilde, göz göze temas gibi yaklaşımlarla, kucağa alma ile kanguru metodu ile iletişim sağlanabilmektedir. Yaklaşımlarda a) akademik yaklaşım, b) genel konuşma dili, c) sokak ağzı ile d) argo lisanı farklıdır. Pretermlerde de ağlama açısından yazılımlar geliştirilmiştir. CryTranslator adı verilen ağlamayı çözümleyen programlar; açlık, uyku, huzursuz, stresli, sıkıntılı şeklinde ifadeleri çözümlenmekte ve satışa sunulmaktadır. Sağlık elemanları ise prematürenin duyguları ve ifadelerini verilerle saptayabilmeli, onları sevgi ve şefkat göstermeli, dokunarak iletişim kurabilmelidir. Aynı lisanı konuşmak, aynı frekansta olmak tıbbi yaklaşım açısından Neonatoloji de önemlidir. Prematüre iletişimi konusunda ilkeler sunulmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Hekimlikte hasta/aile ile aynı frekansta olabilmek, prematürelerde de mümkün müdür?}, volume={1}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={Pınar ÜRERSOY,M. Arif AKŞİT}, year={2016}, pages={412–421} }
APA
KOPYALA
Pınar ÜRERSOY,M. Arif AKŞİT. (2016). Hekimlikte hasta/aile ile aynı frekansta olabilmek, prematürelerde de mümkün müdür? (Vol. 1, pp. 412–421). Vol. 1, pp. 412–421. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
Pınar ÜRERSOY,M. Arif AKŞİT. Hekimlikte Hasta/Aile Ile Aynı Frekansta Olabilmek, Prematürelerde de Mümkün Müdür? no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2016, pp. 412–21.