Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Aynı evrenin varlıklarız: insanlar ve mikroplar; canlılar ve cansızlar

Yazarlar: M. Arif AKŞİT, Mehmet KUŞKU, Selma ÖZGER

Cilt 2 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 105 - 132

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Varlık ve varoluş,Ontolojik düşünce/felsefe bakış açısı

Özet: Amaç: Bebeklerin ve özellikle prematüreler ile Mikrobiyom arasındaki ilişkinin varlık ve varoluş açısından Felsefik bir irdelenmesi yapılmaktadır. Dayanaklar: Wikipedia temelinde sorgulama yapılmıştır. Giriş: İnsan ve Mikrobiyom bu evrende var olanlardır: Bu açıdan varlık kavramı üzerinde bir irdeleme yapılmaktadır. Varlık konusunda var mı, yok mu kavramlarını irdeleyenler: a-Varlığın yokluk olduğunu belirtenler; Nihilizm, Taoizm, b-Varlığın olduğunu belirtenler; 1-Realizm Varlık Oluşturur, 2-Varlık artık Düşüncede/İdeada, fikirde vardır, 3-Varlık Maddededir, 4-Hem maddede, hem fikirdedir. Konu varoluş ve var olabilmek açısından bakıldığında; 1- Var-olabilmek VAROLUŞ, 2- Varlığı algılamak, 3-Gerçeklik boyutu, varlığın, algıların, 4-Varlığın sağlanması, oluşturulması, 5-Bilgi ve bilim desteği, literatür, 6-Aldatıcı ve yanıltıcı bilgiler, 7- Bilgi, öngörüler, gelecekte olasılık durumları, var olmasa da olabilecek algısı, 8-İnanç, soyut kavramlar, 9-Laboratuvar veya verilerin analizi, 10-Elde edilen mesajlar, yorumlar, 11-Eğitim ile öğrenme ve varlığın sağlanması veya idamesi, 12-Kanıt; varlığın ispatı, değer, işlev yaratmak. Yaklaşım: Varlık ile ilgili Düşünceler: 1-İnsanlar yaratan değil, tüm varlıklar gibi yaratılandır, 2-Varlıklar bir süreç içinde var olurlar, 3-Hepimiz bu evreni paylaşıyoruz, yok aslında birbirimizden farkımız, 4-Var olmanın anlamı, varlığında farkındalık yaratmaktır, 5- Varlık kendi özünde gelişmelidir, 6-Canlılar nesiller ile varlığı sürdürürler, 7-Var olmanın sorunlarının çözümü, sevgi ve etik temelinde aklı kullanmaktır, 8-Birey Hakları, canlı cansız dahil toplumun hakları üstündedir, birey hakkını yok saymak, bir zarar unsuru, zorbalıktır, 9-Yaşam biyolojik denge ötesi, sosyal dengeyi de gerekli kılar, 10-Süreç doğru yol ve usulde olmalıdır, devamlı izlem gerekir, 11-Yaşamın anlamı değer üzerinedir, değer katmak hedeftir, 12-Başarı iyilikte devamlılık anlamındadır. Sonuç: İnsanlar ile mikropların varlıkları konusunda felsefe/düşünme boyutu ile bir irdeleme yapılmıştır. Yorum: İnsan olmanın doğal niteliği varlığını, doğa kanunları, tüm soyut, somut, düşünsel boyutlar dahil sorgulamasıdır. Bu Bölümde bu yaklaşım yapılmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Aynı evrenin varlıklarız: insanlar ve mikroplar; canlılar ve cansızlar}, volume={2}, number={1}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={M. Arif AKŞİT,Mehmet KUŞKU,Selma ÖZGER}, year={2017}, pages={105–132} }
APA
KOPYALA
M. Arif AKŞİT,Mehmet KUŞKU,Selma ÖZGER. (2017). Aynı evrenin varlıklarız: insanlar ve mikroplar; canlılar ve cansızlar (Vol. 2, pp. 105–132). Vol. 2, pp. 105–132. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
M. Arif AKŞİT,Mehmet KUŞKU,Selma ÖZGER. Aynı Evrenin Varlıklarız: Insanlar ve Mikroplar; Canlılar ve Cansızlar. no. 1, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2017, pp. 105–32.