Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Anne sütünün sindirimi

Yazarlar: Davut BOZKAYA

Cilt 2 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 298 - 307

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anne sütü,Sindirim

Özet: Amaç: Yenidoğan bebeklerin gastrointestinal sistemi tam olarak olgunlaşmamıştır. Anne sütü bu açıdan hem olgunlaşması hem de sindirim açısından prematürelerde özellikle olmak üzere gereklidir. Giriş: Bağırsak epiteli sadece sindirim işlevi değil nöro-endokrin ve savunma açısından da etkindir. Genel Yaklaşım; Amnion sıvısının yutulması gelişimde önemli katkılar sağlar. Pretermlerde Gastroözefegeal reflü sıktır ve kalori değişiklikleri de mide boşalmasına etki eder. Başlıca boyutlar: Anne sütü kapsadığı büyüme faktörleri ile enzimatik aktivite oluşması, epitel farklılaşması ve çoğalma, gelişimi sağlamaktadır. Yaklaşım: Pankreatik enzim aktivitesi düşük olsa bile, anne sütünün; protein, yağ, karbonhidrat sindirimi kolay olması ötesinde, kapsadığı enzimlerle de sindirim doğrudan başlatmaktadır. Yorum ve Sonuç: Yenidoğan döneminde ve özellikle prematürelerde anne sütünün gerek kapsam gerek enzimatik aktivite, kısmen olsa da sindirilmiş yapısı ile besin olarakidealdir. Ancak bunun yanında, gastro-intestinal sistemin her türlü gelişimi ve immün açıdan da desteklemesi ile beslenme ötesi bir karakteri oluşmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Anne sütünün sindirimi}, volume={2}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={Davut BOZKAYA}, year={2017}, pages={298–307} }
APA
KOPYALA
Davut BOZKAYA. (2017). Anne sütünün sindirimi (Vol. 2, pp. 298–307). Vol. 2, pp. 298–307. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
Davut BOZKAYA. Anne Sütünün Sindirimi. no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2017, pp. 298–307.