Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Olgun anne sütünün özellikleri

Yazarlar: Ufuk ÇAKIR

Cilt 2 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 258 - 274

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anne sütü,Kolostrum,Geçiş sütü,Olgun anne sütü

Özet: Amaç: Kolostrum, geçiş sütü yaşamda kısa süreli oluşan, farklı karakterli süt iken, matür/olgun süt, temel bebeğin büyüme ve gelişmesi için önemli olan süttür ve emzirmeaz 6-12 ay sürdürülmesi ile etkinliği yaşamda daha öne çıkmaktadır. Bu konu irdelenmektedir. Giriş: Kolostrum doğumdan 4 güne, geçiş sütü de 2 hafta salgılanan süt iken, bir yıla kadar,az 6 ay tek başına anne sütü verilmesi önerisi ile olgun süt öne çıkmaktadır. Başlıca boyutlar: Protein kapsamı 1.8’den 0.9 g/dL kadar olgun sütte inmektedir. Whey proteinin yüksek olmasının birçok faydaları saptanmıştır. Nükleotidler de önemli orandadır. Trigliserit niteliğinde lipitler enerji kaynağı yanında beyin gelişiminde de katkıları önemlidir. Karbonhidrat olarak laktoz Mikrobiyomların üremesi içinde iyi bir ortam yaratmaktadır. Sütteki elektrolitler, mineraller, anne plazmasından sızmakta ve sekrete edilmektedir ki, bebek için gereken düzeydedir. Yorum: Bebeklerin gereksinimlerine göre ihtiyaçlar değişmektedir, aynı şekilde de süt yapısı da değişim göstermektedir; kolostrum geçiş ve olgun süt temel farklı olanlardır. Günlük ve bebek büyüdükçe oluşan farklılık kendi içinde oynamaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Olgun anne sütünün özellikleri}, volume={2}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={Ufuk ÇAKIR}, year={2017}, pages={258–274} }
APA
KOPYALA
Ufuk ÇAKIR. (2017). Olgun anne sütünün özellikleri (Vol. 2, pp. 258–274). Vol. 2, pp. 258–274. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ufuk ÇAKIR. Olgun Anne Sütünün Özellikleri. no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2017, pp. 258–74.