Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Anne Sütünün Beyin Gelişimine Etkisi

Yazarlar: H. Gözde KANMAZ KUTMAN

Cilt 2 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 196 - 208

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anne sütü

Özet: Amaç: Anne sütünün beyin ve beyinsel işlevlerdeki gelişime katkısı irdelenmektedir. Giriş: Bebek ve çocuklarda beyin gelişimi birbirleri ile etkileşen birçok genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen karmaşık bir süreçtir. Anne sütü ile beslenen sağlıklı zamanında doğan bebeklerin nörolojik gelişimlerinin daha iyi olduğu bilinmektedir. Anne sütü ile nöro-gelişimin iyi olması arasındaki bağlantı anne sütünde bulunan uzun zincirli yağ asitleri, kompleks lipitler, kolesterol gibi nöron gelişimi, miyelinizasyon ve inter-aksiyonunda rol alan besin öğelerinin yoğun şekilde bulunması olabileceği düşünülmektedir. Yaklaşım: Bu olumlu ilişkiyi açıklayacak bir diğer mekanizma ise emziren annelerin, bebekleri ile daha sağlıklı ve güvenli bir ilişki kurmaları, bebeğini emzirmeyi seçen annelerin sosyokültürel, ekonomik ve eğitim açısından daha iyi olmaları olabilir. Sonuç ve Yorum: Günümüze kadar anne sütünün erken bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemine kadar uzanan daha iyi bilişsel, görme ve işitme fonksiyonları, azalmış davranış problemleri ve stres ile ilişkili olduğunun ortaya çıkaran pek çok çalışma yayınlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Anne Sütünün Beyin Gelişimine Etkisi}, volume={2}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={H. Gözde KANMAZ KUTMAN}, year={2017}, pages={196–208} }
APA
KOPYALA
H. Gözde KANMAZ KUTMAN. (2017). Anne Sütünün Beyin Gelişimine Etkisi (Vol. 2, pp. 196–208). Vol. 2, pp. 196–208. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
H. Gözde KANMAZ KUTMAN. Anne Sütünün Beyin Gelişimine Etkisi. no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2017, pp. 196–208.