Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Anne sütünün oluşumu ve içeriği

Yazarlar: Nurdan URAŞ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 130 - 153

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anne sütü,Anne memesinin gelişmesi,Anne sütünün içeriği

Özet: Amaç: Meme bezleri gebelik ve gebeliği izleyen dönemde hızlı fizyolojik değişikler gösterebilen modifiye endokrin bezler ve yapısal farklılaşması tanımlanmaktadır. Dayanaklar/Kaynaklar (Materyal ve Metot): Fizyolojik yapısal değişim ve içeriğindeki farklılaşma belirtilmektedir. Giriş: Laktasyon üç basamaklıdır; a) Mammogenezis veya meme gelişimi ve büyümesi, b) Evre I laktogenezde ve c) Evre II laktogenezdir. Genel Yaklaşım; İlk yapılanma gestasyon 10-12. haftasından başlayarak oluşmaktadır. Başlıca boyutlar: Meme ucunda yer alan Montgomery salgı bezleri kaygan bir sıvı salgılayarak meme başlarının esnek kalmalarını ve enfeksiyöz ajanlardan korunmalarını sağlar. Her memede 15-20 adet bağımsız süt üreten lob ve kendi içinde lobül adı verilen 20-40 adet daha ufak alt birime ayrılır. Her lobül de yine kendi içinde alveollere yani esas süt üreten hücrelerin toplandığı çok sayıda bölüme ayrılır. Bu açıdan üretim alanı oldukça geniş yapıyı kapsamaktadır. Yaklaşım: İkinci trimesterde kolostrum yapımı başlar (evre I laktogenez). Gebelikte meme gelişiminde östrojen duktal dokuların ve alveolar yapının gelişimi, progesteron ise alveoler glandların maturasyonu için gereklidir. Süt üretimi düzenli olarak sütün memeden boşaltılmasına bağlıdır. “Feedback inhibitor of Lactation (FIL)” veya “inhibitör protein” dir. FIL memedeki epitelyal hücrelerden artmış meme içi basıncına yanıt olarak salgılanır ve üretim duraklar. Sonuç: Anne sütü bileşimininönemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir. İçerdiği vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve lipitlerin miktar ve biyoyararlanımını üstünlüğü ile anne sütü bebeklerin ilk altı ay boyunca tüm gereksinimlerini karşılayabilen canlı bir sıvıdır. Altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız yararlar sağlar. Yorum: Memeli olarak büyüme ve gelişmesi açısından gereken tüm besinler ve ruhsal yapısı acısından da emzirmenin önemi belirgindir. 22 Gebelik haftasından bu yana süt vermeye hazır olarak yapılanmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Anne sütünün oluşumu ve içeriği}, volume={2}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={Nurdan URAŞ}, year={2017}, pages={130–153} }
APA
KOPYALA
Nurdan URAŞ. (2017). Anne sütünün oluşumu ve içeriği (Vol. 2, pp. 130–153). Vol. 2, pp. 130–153. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
Nurdan URAŞ. Anne Sütünün Oluşumu ve Içeriği. no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2017, pp. 130–53.