Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi

Protokollerin Etik Çerçeveleri

Yazarlar: M. Arif AKŞİT, Ömür ŞAYLIGİL

Cilt 3 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 359 - 378

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Protokoller konusunda farkındalık,Etik,Hukuk bakış,Bilgilendirme,Rıza

Özet: Amaç: Protokoller, Sorunlu, kusurlu veya engelli bireylere ve prematüre gibi uzun süreli yaklaşım gerektirmesi ve eşit sağlık hakkı çerçevesinde ve bireysel farkındalık temelinde standart bir yaklaşım boyutu irdelemek için hazırlanan bir sözleşme niteliğindedir. Dayanaklar/Kaynaklar: Çeşitli uluslararası ve ulusal Yasalar, ilkeler temelinde konu irdelenmektedir. Yazı etik ve hukuksal nitelikte ele alınabilir. Giriş: Sağlıkta belirli bir standardın oluşması, ancak bu çerçeveler ile her olgu, sorun ve durum birbirinden farklı olduğu dikkate alınarak, burada özgün ve özel yaklaşım gerektirdiği, ancak uzmanlar tarafından oluşturulan ve devamlı güncellenen yaklaşım ile bir danışmanlık/öneri boyutu oluşturulmasının önemi vurgulanmaktadır. Amaç: Bazı etik ve hukuk temelinde vurgular yapılarak protokollerin değerlendirmesi yapılmaktadır. Giriş: Özellikle sorun, kusur ve engelli olan bireyler açısından belirli esasların oluşmasının/protokollerin yapılması önemi vurgulanarak, tanımlamalar hukuk temelinde yapılmış, cezalandırma gerekçesi temelinde olarak, tıpta kanıta dayanmak, hasta-hekim ilişkisi ile karar mekanizması üzerinde durulmuştur. Zamanla gelişen birey hakkı temelinde yapılanma belirtilerek, bilgilendirme/aydınlatma ve Rıza konusuna değinilmiştir. Bilgilendirmede başlıca uygulanan yöntemler hakkında da bilgi sunulmuştur Genel Yaklaşım; Farkındalık bir konu hakkında olması yanında temel olarak onun usul ve esasları, anlamı, hukuksal boyutu ile etik ilkesel veriler ile tanımlamalar yapılması bu Ünitede yapılmıştır. Yaklaşım: Bireylerin bilgilendirme ve rıza farkındalığı konusunda protokollerin önemi ile ilgili bir düşünce oluşturulmaya çalışılmaktadır. Sonuç: Protokollere uyum anlamı, mutlak uyum değil, bu çerçeve içinde bireyselleşmesi ile değişim ve gelişim boyutunun ele alınmasının gerektiğidir. Yorum: Farkındalık bilinç durumu protokoller ile daha net somut ortaya çıkarılabilmekte, ancak mutlak uyum hekimleri, uzmanları robotlaşmış boyutuna getireceği de akıllardan çıkmamalıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Protokollerin Etik Çerçeveleri}, volume={3}, number={2}, publisher={Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi}, author={M. Arif AKŞİT,Ömür ŞAYLIGİL}, year={2018}, pages={359–378} }
APA
KOPYALA
M. Arif AKŞİT,Ömür ŞAYLIGİL. (2018). Protokollerin Etik Çerçeveleri (Vol. 3, pp. 359–378). Vol. 3, pp. 359–378. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi.
MLA
KOPYALA
M. Arif AKŞİT,Ömür ŞAYLIGİL. Protokollerin Etik Çerçeveleri. no. 2, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2018, pp. 359–78.