Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi

Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi

ŞİLE (İSTANBUL) EOLİNİTLERİNDEKİ ÇÖZÜNME BORULARININ KÖKENİ ÜZERİNE ÖN BULGULAR

Yazarlar: Muhammed Zeynel ÖZTÜRK, Çağlar ÇAKIR, Mustafa AVCIOĞLU, Topçu Ahmet ERTEK, Nabi EVREN, Ahmet Evren ERGİNAL

Cilt - , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 67 - 79

Konular:Fiziki Coğrafya

Anahtar Kelimeler:Ayrışma boruları,Dikey ayrışma,Eolinit,Şile

Özet: Tropikal kıyılar ile Akdeniz kuşağı kıyılarındaki karbonat eolinitlerinde yaygın olarak gözlenen silindir ve konik şekilli dikey ayrışma borularının oluşumu halen tartışmalıdır. Bu tür nadir paleo-kıyı karstı şekilleri, Türkiye kıyılarından ilk kez Şile (İstanbul) batısındaki Doğancılı kıyı zonunda, 5 metre kalınlıktaki çapraz laminalı oolitik eolinit tabakaları içinde tespit edilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı eolinit kütlesi içerisinde gelişmiş bu şekillerin fiziksel özelliklerinin ve gelişim modelinin ortaya konulmasıdır. Eolinitin kuzey kesimindeki falez yüzeyi boyunca çok fazla sayıda ayrışma borusu gelişmiştir. Bu şekillerden bozulmamış olan 45 tanesinden şerit metre yardımıyla derinlik, ve çap ölçümleri yapılmıştır. Ölçümlerine göre, çözünme borularının maksimum ağız çapı 60 cm ve derinliği 460 cm'dir.  Bazı şekillerde derinlik, eolinitin örttüğü paleosol katmanı ile olan dokanağa kadar yaklaşır. Şekiller çapraz tabakalı eolinit içerisinde gelişmiş olmakla birlikte dikey formları üzerinde çapraz laminasyonun kontrolü yoktur. Boyutlardaki değişkenlik, şekillerin oluşum evrelerinin farklılığı ile ilgili olmalıdır. Birbirine yakın gelişmiş olan çözünme borularının birleşmesiyle bileşik formlar oluşmuş, yan duvarların ortadan kalkması sonucu borular "pinnacle" denilen münferit keskin kenarlı bloklara dönüşmüşlerdir. Denizel izotop dönemi (MIS) 6 sonu ile MIS 5e başlarına tarihlendirilen eolinitler üzerinde gelişmiş bu şekiller, eoliyen kumlarının oluşumu ve çimentolanmasının gerçekleştiği daha sıcak ve kurak koşulları izleyen nemli koşullar altında gelişmiş olmalıdır. Borular içinde kalker kabuk gözlenmemesi, oluşumları esnasında kurak evrelerin yaşanmadığını açıklar. Sonuç olarak çözünme boruları organik maddece zengin topraktan derine sızan CO2 ile asitliği artmış suların yol açtığı erime sonucu fosil (örtülü) karst olarak gelişmiş olmalıdır. Çözünme yüzeyde bitki köklerinden vadoz zondaki tercihi akış kanallarına aktarılarak makro gözenekler boyunca derine ilerlemiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={ŞİLE (İSTANBUL) EOLİNİTLERİNDEKİ ÇÖZÜNME BORULARININ KÖKENİ ÜZERİNE ÖN BULGULAR}, number={1}, publisher={Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi}, author={Muhammed Zeynel ÖZTÜRK,Çağlar ÇAKIR,Mustafa AVCIOĞLU,Topçu Ahmet ERTEK,Nabi EVREN,Ahmet Evren ERGİNAL}, year={2018}, pages={67–79} }
APA
KOPYALA
Muhammed Zeynel ÖZTÜRK,Çağlar ÇAKIR,Mustafa AVCIOĞLU,Topçu Ahmet ERTEK,Nabi EVREN,Ahmet Evren ERGİNAL. (2018). ŞİLE (İSTANBUL) EOLİNİTLERİNDEKİ ÇÖZÜNME BORULARININ KÖKENİ ÜZERİNE ÖN BULGULAR (pp. 67–79). pp. 67–79. Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Muhammed Zeynel ÖZTÜRK,Çağlar ÇAKIR,Mustafa AVCIOĞLU,Topçu Ahmet ERTEK,Nabi EVREN,Ahmet Evren ERGİNAL. ŞİLE (İSTANBUL) EOLİNİTLERİNDEKİ ÇÖZÜNME BORULARININ KÖKENİ ÜZERİNE ÖN BULGULAR. no. 1, Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi, 2018, pp. 67–79.