International Journal of Social And Humanities Sciences

International Journal of Social And Humanities Sciences

OSMANLI DÖNEMİNDE KADININ YERİ ÜZERİNE

Yazarlar: Vesile ŞEMŞEK

Cilt 4 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 191 - 200

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Tarih süreci,Kadın,Osmanlı,Hak,Dönem

Özet: Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri geleneksel ve dinsel birçok nedenden dolayı kısıtlıdır. Bu tutum Tanzimat Dönemi'ne kadar devam etmiş olup Tanzimat döneminin getirdiği eşitlik anlayışı kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklere de yansımıştır. Tanzimat döneminde kâğıt üzerinde eşitlik sağlansa bile uygulamada önceki tutum devam etmiştir. Osmanlı'da hukuk kurallarının İslami kaynaklarca belirlenmesi kadın hakları üzerinde de etkisini göstermiştir. Ayrıca Türklerin Orta Asya kökenli olmasından dolayı İslamiyet öncesi dönemlerdeki Türk kültürü, Osmanlı döneminde kadınların sahip oldukları hakların kısıtlı olmasına neden olmuş-tur. Teokratik ve monarşik rejimli Osmanlı İmparatorluğu'nda şeriat hükümlerinin etkili olması kadınları ev yaşamına itmiştir. Osmanlı'da miras konusunda da kadınların erkeklere oranla daha az miras payına sahip olduğu gözlenmiştir. Osmanlı Mahkemelerinde 2 kadın ancak bir erkeğe denk tutulmuş, dini eğitimde ise kız-erkek ayrımı yapılmayıp kız çocukları sıbyan mekteplerinde eğitim görmüşlerdir. Köydeki kadınlar ise erkekler gibi tarlalarda çalışarak evini yönetip, halı ve kilim dokumasına karşın asla erkekler ile eşit haklara sahip olmamışlardır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={OSMANLI DÖNEMİNDE KADININ YERİ ÜZERİNE}, volume={4}, number={191–200}, publisher={International Journal of Social And Humanities Sciences}, author={Vesile ŞEMŞEK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Vesile ŞEMŞEK. (2020). OSMANLI DÖNEMİNDE KADININ YERİ ÜZERİNE (Vol. 4). Vol. 4. International Journal of Social And Humanities Sciences.
MLA
KOPYALA
Vesile ŞEMŞEK. OSMANLI DÖNEMİNDE KADININ YERİ ÜZERİNE. no. 191–200, International Journal of Social And Humanities Sciences, 2020.