International Journal of Social And Humanities Sciences

International Journal of Social And Humanities Sciences

MEKÂNLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAMINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ

Yazarlar: Zerrin Funda ÜRÜK

Cilt 4 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 165 - 186

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Sürdürülebilirlik,Fiziksel Çevre Kontrolü,Yenidİşlevlendirme,İç Mimari Tasarım,Mimarlık ve Tasarımda Ekoloji

Özet: Binlerce yıl boyunca, dünya nüfusu çok yavaş artarken, son yüzyıllarda gözlemlendiği gibi ciddi bir şekilde yükselme eğilimi göstermektedir. Günümüzden 2 bin yıl öncesinde 300 milyon olan dünya nüfusu, 1600’lerde 600 milyon iken bugün yaklaşık 7,71 milyara ulaşmıştır. Özellikle 1950’lerden sonrası hızlı nüfus artışı gözlemlendiğinde, dünya nüfusu son 12 yılda bir 1 milyar artmaktadır. Dünya nüfusunun bu artışlar nezdindeki ortalama yükseliş hızı %1,7 olmuştur. Gelecekte de bu hızla artmaya doğru devam ederse 7,71 milyar olan dünya nüfusunun, 2055'te 10 milyara, yükseleceği tahmin edilmektedir. Nüfusun bu hızlı artışı, kentleşme süreci ile birçok sorunları beraberinde getirmiş ve kentsel yaşama alanlarımızın genişlemesine ve dönüşümlerin yaşanmasına yol açmıştır. Zorunlu olarak kimlik değiştirme sürecine giren bu şehirler, teknolojik gelişmeler ile zaman içerisinde yer altında ve üstünde hizmet veren yapılarla donatılmıştır. Bilgi iletişim teknolojilerinin gelişimi sayesinde de sürdürülebilir ve yaşam kalitesinin arttırıldığı yeni yaşanabilir mekânlar ortaya çıkmıştır. Bu değişim sürecinde kentlerde, toplumun sosyal hayatının devamı için vazgeçilmez olan yeşil alanları arttırma isteği ve ihtiyacı, şehrin atıl vaziyette kalmış ve kullanılmayan mekânlarının yeniden kullanımı, işlevlendirilmesi projelerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Gelecekteki 50 yıl içerisinde mevcut yapıların yaklaşık % 70’inin ayakta kalacağı öngörüsünde, yapıların yeniden işlevlendirilmesinin önemi daha iyi ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılandırılmasının maliyet olarak kamunun üzerinde yeni bir yük olarak bindirilmesi yerine, bu yapıların korunarak yeniden işlevlendirilmesi aşamasında sürdürülebilir çözümler ile kent ölçeğinde yeni kamusal yaşama mekânları oluşturulabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, hızla ve plansız gelişen kentlerin, sürdürülebilir kentlere nasıl çevrildiği incelenmiştir. Tarihteki kuruluşları yüzyıllar öncesine dayanan başkentlerin veya büyük şehirlerin birçoğundaki sürdürülebilir çözümler irdelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda; sürdürülebilir dönüşüm projeleri kapsamında yeniden işlevlendirilerek kazanılan mekânlar incelenip, ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek, önerilerde bulunulması hedeflenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={MEKÂNLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAMINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ}, volume={4}, number={165–186}, publisher={International Journal of Social And Humanities Sciences}, author={Zerrin Funda ÜRÜK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Zerrin Funda ÜRÜK. (2020). MEKÂNLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAMINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ (Vol. 4). Vol. 4. International Journal of Social And Humanities Sciences.
MLA
KOPYALA
Zerrin Funda ÜRÜK. MEKÂNLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAMINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ. no. 165–186, International Journal of Social And Humanities Sciences, 2020.