International Journal of Social And Humanities Sciences

International Journal of Social And Humanities Sciences

CAMP MANAGEMENT MODEL OF TURKEY: SAMPLE OF NİZİP/GAZİANTEP REFUGEE CAMP

Yazarlar: Esra ERCAN, Cihan ARDİLİ

Cilt 1 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 43 - 53

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Kamp Yönetim Modeli,Nizip Kampı,Suriyeli Sığınmacılar

Özet: Bu çalışmanın temel amacı Türkiye Kamp Yönetim Modeli’ni, Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan konteyner kent/geçici barınma merkezi örneği üzerinden karşılaştırmalı olarak ele almak, bir çerçeve ve bir model oluşturmaktır. Türkiye Kamp Yönetim Modeli Lübnan, Ürdün, Almanya, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde bulunan kamp yönetim modelleriyle karşılaştırılarak istatistiki bilgiler bağlamında incelenecektir. Nizip Konteyner Kenti’nin teknik, fiziki ve idari yönetim kapasitesi ortaya konulacak, barınma merkezinde verilen hizmetler (sağlık, altyapı, eğitim, psikososyal destekler, güvenlik vb.) derinlemesine analiz edilecektir. Kamp yönetiminin iç ilişkiler ekseninde ele alınmasının yanı sıra diğer kurumlarla ilişkiler (BM, AB, Göç İdaresi, STK’lar vb.) irdelenecektir. Kamusal ve özel alan ayrımının biçimlenmesi, bunun korunması ve bu bağlamda kültür, dil ve gelenek farklılıklarına nasıl yaklaşıldığı betimlenecektir. Gaziantep’te hâlihazırda kamplarda 38.474 kişi, şehir merkezinde ise 400 binin üzerinde Suriyeli yaşamını sürdürmektedir. 11 Şubat 2013 tarihinde kurulan Gaziantep/Nizip Konteyner Kenti’nde 4.445 Suriyeli barınmaktadır. Kamp kentin mülki amirleri ve kamu görevlileri tarafından yönetilmekte ve kampta sağlık, eğitim, altyapı, güvenlik vb. alanlarda hizmetler verilmektedir. Sığınmacılar barınma merkezine engelliler, yaşlılar, yalnız yaşayan kadınlar, hamileler gibi özel ihtiyaç sahiplerine öncelik verilerek yerleştirilmektedir. Her konteynerde bir aile yaşamaktadır. Kamp yönetimi sığınmacıların yönetime dâhil edilebilmesi için demokratik yönetim usulleri çerçevesinde gençlik, çocuk ve kadın meclisleri gibi yapılanmalarla mahalle temsilcilerinin oluşturulmasına imkân tanımaktadır. Bu çalışma, dünya genelinde, gelecekte yaşanması olası nüfus hareketliliğinin yönetilmesine katkı sağlayarak, kendine özgü ve kendi koşullarına uygun yönetim biçimi geliştiren Türkiye Kamp Yönetim Modeli’ni göstermeye çalışmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={CAMP MANAGEMENT MODEL OF TURKEY: SAMPLE OF NİZİP/GAZİANTEP REFUGEE CAMP}, volume={1}, number={1}, publisher={International Journal of Social And Humanities Sciences}, author={Esra ERCAN,Cihan ARDİLİ}, year={2017}, pages={43–53} }
APA
KOPYALA
Esra ERCAN,Cihan ARDİLİ. (2017). CAMP MANAGEMENT MODEL OF TURKEY: SAMPLE OF NİZİP/GAZİANTEP REFUGEE CAMP (Vol. 1, pp. 43–53). Vol. 1, pp. 43–53. International Journal of Social And Humanities Sciences.
MLA
KOPYALA
Esra ERCAN,Cihan ARDİLİ. CAMP MANAGEMENT MODEL OF TURKEY: SAMPLE OF NİZİP/GAZİANTEP REFUGEE CAMP. no. 1, International Journal of Social And Humanities Sciences, 2017, pp. 43–53.