International Journal of Social And Humanities Sciences

International Journal of Social And Humanities Sciences

SCİENTİFİC AND ETHİCAL REQUİREMENT OF MULTİCULTURALİSM; EVALUATİON OF 12TH-15TH CENTURY TURKİSH ART RESEARCHES

Yazarlar: Canan DEMİROK

Cilt 1 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 29 - 42

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Kültür Politikası,Ortaçağ Türk Sanatı,Karşılaştırmalı Sanat Tarihi

Özet: Türk Sanatının 12.yy ile 15.yy arasındaki estetik ve üslup özelliklerinin bilimsel kıstaslarla tespit edilebilmesi, çok kültürlülük unsurunun yarattığı vaziyet nedeni ile bire bir karşılaştırmalı sanat tarihi analizlerine bağlıdır. Bu tarih aralığında yer aldığı tespit edilmiş tarihi eserlerin içerisinde, çok kültürlülük unsurları barındıran ünik parçalar yer almaktadır. Çoğu zaman bu parçaların hangi kültüre ait olduğunun tespiti, yorumlamalar ve tahminler üzerinden sürdürülmektedir. Bilimsel tarafsızlığın, uluslararası sanat tarihi araştırmalarında ulusal politik baskılar ve sosyolojik etkenlerden doğan nedenler ve küresel çaptaki devlet politikalarının etkileri ile korunamadığı bilinen bir gerçekliktir. Bilhassa ünik parçaların sanat değerlerinin anlaşılabilmesi, karşılaştırma metodu ile sağlanmış olan verilerin doğru analiz edilebilmesi ile mümkündür. Bu araştırma, salt bir Ortaçağ Türk Sanatı varlığının ortaya çıkarılabilmesi için önem taşırken, başka bir açıdan da diğer kültürlere ait olan unsurların da tespitini sağlaması bakımından örnek oluşturabilecek bir çalışmadır. Ortaçağ Türk Sanatı kimliğinin çözümlenmesi pek çok dünya müzelerinde yer alan eserlerin din sanatı kategorilerinden çıkartılarak devlet ve beylik sanatları bağlamında kategorize edilmelerinin gereğini ortaya koyması bakımından kültür yönetimine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma, sanat tarihi araştırmalarındaki politik unsurları yansızlaştırmak, sanat eserlerine salt bilimsel verilerle yaklaşmanın gereği ve karşılaştırma unsurlarının daima göz önün de bulundurulması noktalarına öncelikli olarak değinir. Araştırmada bu bağlamda, 12. yy ile 15. yy aralığındaki halı, tekstil, mimari taş süsleme, seramik, ahşap süsleme sanatı gibi Türk el sanatlarında ünik olarak değerlendirilen parçalarının üslup analizleri yapılmış ve aynı dönemdeki Bizans, Ermeni Krallığı ve ticari ilişkilerin aktif olduğu uzak ve yakın coğrafyalardan benzer parçalarla karşılaştırmalar yapılmıştır. Örneğin; Türk ahşap süsleme sanatında bugün Ankara Etnografya Müzesi’nde teşhir edilen ve “Tavuskuşlu Kapı” olarak tanımlanan eserin bir benzeri Ermeni ahşap sanatında tespit edilmiştir. Ünik parçaların karşılaştırmalı analizleri gerçekleştirildiğinde Ortaçağ kültür-sanat ortamında çok kültürlü tasarım algısının imparatorluk, krallık ve devletlerin kültür politikalarında dayatma, yasaklama ve kapalı politika unsurlarını taşımadığı tespit   edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={SCİENTİFİC AND ETHİCAL REQUİREMENT OF MULTİCULTURALİSM; EVALUATİON OF 12TH-15TH CENTURY TURKİSH ART RESEARCHES}, volume={1}, number={1}, publisher={International Journal of Social And Humanities Sciences}, author={Canan DEMİROK}, year={2017}, pages={29–42} }
APA
KOPYALA
Canan DEMİROK. (2017). SCİENTİFİC AND ETHİCAL REQUİREMENT OF MULTİCULTURALİSM; EVALUATİON OF 12TH-15TH CENTURY TURKİSH ART RESEARCHES (Vol. 1, pp. 29–42). Vol. 1, pp. 29–42. International Journal of Social And Humanities Sciences.
MLA
KOPYALA
Canan DEMİROK. SCİENTİFİC AND ETHİCAL REQUİREMENT OF MULTİCULTURALİSM; EVALUATİON OF 12TH-15TH CENTURY TURKİSH ART RESEARCHES. no. 1, International Journal of Social And Humanities Sciences, 2017, pp. 29–42.