Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU’NUN ÖNGÖRDÜĞÜ MEMUR SENDİKACILIĞI

Yazarlar: Hayrettin EREN

Cilt VI , Sayı 1-4 , 2002 , Sayfalar 105 - 132

Konular:Hukuk

Anahtar Kelimeler:Sendika hakkı,Sosyal devlet,98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesini

Özet: Memur sendikacılığı açısından 1961 Anayasası bir dönüm ve başlangıç noktasıdır. Anayasaya hakim olan özgürlükçü yaklaşım kendisini memur sendikacılığı alanında da göstermiş, sendika hakkı tüm çalışanlara tanınmıştır. 1965 yılında kabul edilen 624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu ile ülkemizde ilk kez kamu görevlilerinin sendikalaşması gerçekleştirilmiştir. Maalesef 1971 Anayasa değişikliği ile özgürlükçü yaklaşım terk edilerek başlangıç noktasına gelinmiş, 1971 yılında çıkarılan 1488 sayılı Kanun ile kamu görevlilerinin sendikalaşması yasaklanmıştır. 1982 Anayasası ekonomik yönden güçsüz olan bağımlı çalışanların korunması amacını vurgulamaktan özenle kaçınan bir sosyal devlet anlayışını benimsemiştir. Anayasa, devleti engelleri “kaldırmak” la değil “kaldırmaya çalışmak” la, anılan şartlan “hazırlamak” la değil “hazırlamaya çalışmak” la görevlendirmiş, böylece 1961 Anayasasından farklı bir sosyal devlet yaklaşımı sergilemiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2002, title={KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU’NUN ÖNGÖRDÜĞÜ MEMUR SENDİKACILIĞI}, volume={VI}, number={105–132}, publisher={Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi}, author={Hayrettin EREN}, year={2002} }
APA
KOPYALA
Hayrettin EREN. (2002). KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU’NUN ÖNGÖRDÜĞÜ MEMUR SENDİKACILIĞI. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hayrettin EREN. KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU’NUN ÖNGÖRDÜĞÜ MEMUR SENDİKACILIĞI. no. 105–132, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2002.