Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

BELİRLİLİK İLKESİNE ANAYASAL BAKIŞ

Yazarlar: Osman CAN

Cilt IX , Sayı 1-2 , 2005 , Sayfalar 89 - 125

Konular:Hukuk

Anahtar Kelimeler:Ceza normları,Elverişlilik,Belirsiz hukuksal kavramlar

Özet: Belirlilik ilkesi bugün artık hukuk devleti ilkesinin bir türevi, bir alt ilkesi olarak görülmektedir.14 Bu ilke hukuk devleti ilkesini, bir yönüyle soyut ve somutlaşmaya muhtaç bir anlayış olmaktan çıkarmakta, ölçülülük ilkesiyle birlikte onun -diğer anayasal normlar gibi- anayasal düzenin kuruluşunda etkin hale getirmektedir. Bu nedenle normların açıklığı ve belirliliği, hukukun kendisi kadar eski, hukukun üstünlüğünden bir parça ve hukuk devletinin ayrılmaz doğal parçasıdır.15 Belirlilik ilkesi öncelikle hukuk devleti ilkesinin alt ilkesi olan hukuksal güvenlikle doğrudan bağlantılıdır; birey, yasadan belirli bir kesinlik içinde, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın/sonucun bağlandığı, bunların devlete ait hangi müdahale yetkisini doğurduğunun anlaşılabilmesi durumunda ancak kendine düşen yükümlülükleri öngörebilir ve davranışını ona göre ayarlayabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2005, title={BELİRLİLİK İLKESİNE ANAYASAL BAKIŞ}, volume={IX}, number={89–125}, publisher={Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi}, author={Osman CAN}, year={2005} }
APA
KOPYALA
Osman CAN. (2005). BELİRLİLİK İLKESİNE ANAYASAL BAKIŞ. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Osman CAN. BELİRLİLİK İLKESİNE ANAYASAL BAKIŞ. no. 89–125, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2005.