Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINDA EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI

Yazarlar: Ahmet Ziya ÇALIŞKAN

Cilt XI , Sayı 3-4 , 2007 , Sayfalar 295 - 314

Konular:Hukuk

Anahtar Kelimeler:1 no’lu Protokol,AİHS,Leyla Şahin/Türkiye davası,AİHM,Dini ve felsefi inanç

Özet: İnsanların en temel haklarından biri olarak kabul edilen eğitim ve öğrenim hakkına, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde de yer verilmiş ve bu hak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin birçok kararına konu olmuştur. Eğitim ve öğrenim hakkına, söz konusu Sözleşme’nin 1 no’lu Ek Protokolü’nün 2. maddesinde yer verilmiştir. Buna göre; “Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dinî ve felsefî inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir”. Maddenin lafzından da anlaşılacağı üzere, burada birbirleriyle bağlantılı, biri diğerinin üzerine monte edilmiş iki hak düzenlenmiştir. Birisi eğitim ve öğrenim hakkıdır. Diğeri de eğitim hakkından faydalananların ebeveyninin, bu hakkın sunulmasında, dinî ve felsefî inançlarına saygı gösterilmesinin gerekliliğidir. Madde metninde, Sözleşme’ye taraf devletlere bu hakkı tanımaları gerektiği yönünde dolaylı bir çağrı bulunmaktadır. Metnin yazımında negatif bir ifade tarzı benimsenmiştir. Devletlere bu hakkın engellenmemesi yükümü yüklenmiştir. Metinde yazılı olanın zıttından hareketle yapılacak bir yorumla, Sözleşme’nin bu hüküm ile herkese eğitim ve öğrenim hakkını tanıdığı sonucuna rahatlıkla ulaşılabilir. Sözleşme metninin ikinci cümlesinde ise, bu haktan faydalanacaklar açısından, bunların ebeveyninin, aslında bir anlamda çocuklarının üzerinde onların yetiştirilmeleri açısından ne gibi bir haklarının olduğu belirtilmektedir. Burada ebeveyne, çocuklarına istedikleri tarzda bir eğitimin verilmesi hakkı tanınmasa da, en azından istemedikleri tarzda bir eğitimin verilmesini engelleme hakkı tanınmaktadır. Sözleşme’nin bu hakkı ve dolayısıyla ilgili maddeyi düzenleme tarzı da dikkate alınarak, ilk aşamada öğrenim hakkının ne olduğu ve AİHM’in bu haktan neyi anladığı ve neyi kastettiğini, ikinci bir aşamada ise madde metninin ikinci cümlesinde düzenlenen hakkın niteliği ve AİHM’in bunu ne şekilde yorumladığını incelemek, en doğru yol olarak gözükmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2007, title={AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINDA EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI}, volume={XI}, number={295–314}, publisher={Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi}, author={Ahmet Ziya ÇALIŞKAN}, year={2007} }
APA
KOPYALA
Ahmet Ziya ÇALIŞKAN. (2007). AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINDA EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ahmet Ziya ÇALIŞKAN. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINDA EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI. no. 295–314, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2007.