Bozok Veterinary Sciences
Yazarlar: Nurcan DOĞAN, Cemhan DOĞAN
Konular:Veteriner Hekimlik
Anahtar Kelimeler:Endüstriyel kenevir,Kenevir menşeli gıdalar,İşlevsellik,Biyoaktif etkiler
Özet: Kenevir (Cannabis sativa L.), tarımı yapılan en eski tahıllardan biri olmasına rağmen içerdiği psikotropik maddeden dolayı esrar olarak kullanımı nedeniyle 20. yüzyılda kısıtlanmalara maruz kalmıştır. Ancak son yıllarda kenevir tohumu üretimi ve tüketimi, içermiş olduğu primer/sekonder bileşenlerin fonksiyonel faydaları, hakkındaki bilimsel çalışmaların hız kazanması ve uygulanan ülke politikalarıyla yükselme eğilimine girmiştir. Buna ek olarak kenevirin gıda-gıda bileşeni olarak kullanımı da son yıllarda yaygınlaşmıştır. Bu nedenle, bu çalışma, bilimdeki son gelişmeler ışığında kenevir tohumunun primer ve sekonder metabolitlerini ve gıda endüstrinde katma değerli gıda ürünlerine işlenmesi ve çeşitli faydaları hakkındaki araştırmaları içermektedir.