Bozok Veterinary Sciences
Yazarlar: Samet KÖSE, Pınar SAÇAKLI
Konular:Veteriner Hekimlik
Anahtar Kelimeler:Dairy cow,Fat,Fiber,Heat stress,Protein
Özet: Yıllardır daha fazla süt almak için genetik seleksiyonlara tabi tutulan inekler küresel çapta artan sıcaklıklara karşı daha hassas hale gelmişlerdir. Hayvanlar vücut ısısını koruyabildiği ve kendini huzurlu hissettiği termonötral zone aralığında maksimum verime ulaşırlar. Bu aralığın üzerine çıkılması durumunda toplam sıcaklık üretiminin vücuttan atılan sıcaklıktan daha fazla olmasıyla inekler sıcak stresine girerler. Sıcak stresinin süt ve döl verimi üzerine olumsuz etkilerini hafifletmek veya önlemek için rasyonda çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Sıcak stresinin olumsuz etkileri rasyonda konsantre yem miktarının arttırılması, korunmuş protein, yağ ve bazı vitamin-mineral katkılarının ilave edilmesi gibi düzenlemeler ile önlenebilir.