Bozok Veterinary Sciences

Bozok Veterinary Sciences

Doğal ve Fonksiyonel Bir Gıda Katkı Maddesi: Propolis

Yazarlar: Uğur YAKUT, Mustafa ATASEVER

Cilt 2 , Sayı 1 , 2022 , Sayfalar 10 - 15

Konular:Veteriner Hekimlik

Anahtar Kelimeler:Fonksiyonel gıda,Gıda katkıları,Propolis,Flavonoidler

Özet: Tarihin eski dönemlerinden beri bilinen ve kullanılan arı ürünleri, doğal ve zengin besin içeriği ve yüksek biyoaktif bileşenleri ile diğer gıda ürünlerine besin değerini artırmak için eklenerek veya tek başına kullanılabildiklerinden 'fonksiyonel gıda' olarak kabul edilmektedirler. Arı ürünlerinden biri olan propolis; tüketicinin sentetik gıda katkı maddeleri yerine doğal antioksidan ve antimikrobiyal tüketim talebini karşılama isteğine cevap vermesi sayesinde ön plana çıkmıştır. Propolis, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan doğal bir maddedir. Kimyasal içeriği türüne ve coğrafyasına göre değişen propolisin potansiyel biyolojik aktivitesi flavonoidler, terpenoidler ve fenolik esterleri ile ilişkili bulunmuştur. Propolisteki bileşiklerin çoğu gıda katkı maddesi olarak kullanılmıştır ve bunlar genellikle güvenli maddeler olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi; antibakteriyel, antifungal ve antioksidatif özelliklere sahip doğal bir koruyucu olmasıdır; bunun yanında gıdanın kalitesini korumak için gıdanın fiziksel ve kimyasal özelliklerinde meydana gelebilecek olumsuz değişiklikleri önleyebilmesidir. Sonuç olarak; propolis özütü içeren besin ürünlerinin biyoaktivitesi ve duyusal değerlendirmesi ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Gıdalarda propolis kullanımının bazı dezavantajlarının olmasına rağmen, avantajları göz önüne alındığında, fonksiyonel gıda oluşumuna katkı sağlayacağı söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2022, title={Doğal ve Fonksiyonel Bir Gıda Katkı Maddesi: Propolis}, volume={2}, number={10–15}, publisher={Bozok Veterinary Sciences}, author={Uğur YAKUT,Mustafa ATASEVER}, year={2022} }
APA
KOPYALA
Uğur YAKUT,Mustafa ATASEVER. (2022). Doğal ve Fonksiyonel Bir Gıda Katkı Maddesi: Propolis (Vol. 2). Vol. 2. Bozok Veterinary Sciences.
MLA
KOPYALA
Uğur YAKUT,Mustafa ATASEVER. Doğal ve Fonksiyonel Bir Gıda Katkı Maddesi: Propolis. no. 10–15, Bozok Veterinary Sciences, 2022.