Sosyologca

Sosyologca

EMEĞİN FELSEFESİ: TOPLUMSAL VARLIĞIN ONTOLOJİSİNDE ÖZGÜRLEŞME DİYALEKTİĞİ OLARAK EMEK

Yazarlar: Ali Haydar ARIKUŞU

Cilt - , Sayı 22 , 2021 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Emek,Özgürlük,Varlık,Diyalektik,Marx.

Özet: ÖZET: Özgürlük sorunu felsefenin ana konularından bir tanesidir. Özgürlüğün ne olduğu ve nasıl elde edilebileceği sorunları tartışma konusudur. Marx’ın düşüncesinde de emek kavramı temeldir. Emeğin insanı özgürleştirme konusu tartışılmaktadır. Emek, varlığı ontolojik olarak ne konuma getirebilir? Tarih nedir? Bu tip sorular Marx’ın düşüncesine göre toplumların var olma şeklini belirlemektedir. Toplumlar tarih yapmaktadırlar. Kendi varlıklarını tarih içerisinde bulmaktadırlar. Ancak tarihin yapılış şekli Marx’a göre sınıflar sayesindedir. İşçi sınıfının emeği sayesinde kişi kendi varoluşunun farkına varabilir. Bireyin özgürlüğü ortaya koyduğu emek sayesinde mümkündür. Birey kendisini toplum içerisinde çalışma şekli ile var etmektedir. Birçok filozof insanın bu dünyadaki işinin üretmek olduğunu söylemiştir. İnsan, üreten varlıktır. İnsan, kendi üretimi ile dünyayı algılar ve şekillendirir. Emeğin ve üretimin insanın dünyası üzerindeki önemi büyüktür. İnsan, içinde yaşadığı dünyada üretim yaparak kendi özgürlüğüne kavuşabilir. Özgürlük yalnızca üretim ile gerçekleşebilir. Özgürleşme ile emeğin ilişkisi bu makalenin ana konusunu oluşturmaktadır. Bu makalede temel olarak emek kavramı incelenmiştir. Sonrasında ise emeğin dönüştürücü etkisi tartışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={EMEĞİN FELSEFESİ: TOPLUMSAL VARLIĞIN ONTOLOJİSİNDE ÖZGÜRLEŞME DİYALEKTİĞİ OLARAK EMEK}, number={null}, publisher={Sosyologca}, author={Ali Haydar ARIKUŞU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ali Haydar ARIKUŞU. (2021). EMEĞİN FELSEFESİ: TOPLUMSAL VARLIĞIN ONTOLOJİSİNDE ÖZGÜRLEŞME DİYALEKTİĞİ OLARAK EMEK. Sosyologca.
MLA
KOPYALA
Ali Haydar ARIKUŞU. EMEĞİN FELSEFESİ: TOPLUMSAL VARLIĞIN ONTOLOJİSİNDE ÖZGÜRLEŞME DİYALEKTİĞİ OLARAK EMEK. no. null, Sosyologca, 2021.