Sosyologca

Sosyologca

TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZMİN KAYNAKLARI -3: 1940’LI YILLARDA SOĞUK SAVAŞIN ERKEN PROVASI

Yazarlar: , Mehmet Aygün

Cilt - , Sayı 3 , 2012 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Marksizm,DTCF,Soğuk Savaş,Sovyet Rusya,Kadro Dergisi,Komünist Parti,Haydar Rıfat.

Özet: 1940’lı yıllardan önceki on yıllık dönem, yani 1930’lu yıllar Türkiye’de sol/komünist hareketin suskun ve durgun olduğu yıllardır. Hareket bu dönemde çeviri ve edebiyata yönelmiş ve kendini edebiyat üzerinden yaygınlaştırma çabası içine girmiştir. Bu dönemde Ankara’da DTCF’de sosyoloji kürsüsünde “Amerikan yönelimli, kısmen Marksizmden etkilenmiş ve her şeyden önemlisi Tek Parti yönetimine mesafeli bir duruş sergileyen öğretim üyelerinin” başını çektiği bilimsel çalışmalar (kuramsal ve ampirik) dikkat çekmektedir. Bazı yazarlarının sol hareketin içinden geldiği Kadro dergisi etrafında toplanmış aydınların Marksist etkili ekonomik devletçilik ve kooperatifçilik konularında yazdıkları eserler öne çıkmaktadır. Yine 1930’lu yıllarda Haydar Rıfat tarafından sosyalizm-Marksizm eserlerinin çevirilerinden bahsedilebilir. Siyasal sessizliğin ve bilime ve edebiyata yönelişin nedenlerinden biri Türk solunun 1929 ve 1931 yıllarında art arda maruz kaldığı kovuşturmalar ve yeraltı örgütünün dağıtılmasıdır. Bunun yanında diğer bir önemli etken, 1929 dünya ekonomik buhranı sonrasında izlenen Sovyet Rusya’ya yönelik yakınlaşma politikasıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZMİN KAYNAKLARI -3: 1940’LI YILLARDA SOĞUK SAVAŞIN ERKEN PROVASI}, number={null}, publisher={Sosyologca}, author={,Mehmet Aygün}, year={2012} }
APA
KOPYALA
,Mehmet Aygün. (2012). TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZMİN KAYNAKLARI -3: 1940’LI YILLARDA SOĞUK SAVAŞIN ERKEN PROVASI. Sosyologca.
MLA
KOPYALA
,Mehmet Aygün. TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZMİN KAYNAKLARI -3: 1940’LI YILLARDA SOĞUK SAVAŞIN ERKEN PROVASI. no. null, Sosyologca, 2012.