Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi

Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi

Et Türü Tayininde Kullanılan Yöntemler

Yazarlar: Aşkın Nur DERİNÖZ, Gizem ÇUFAOĞLU, Naim Deniz AYAZ

Cilt - , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 8 - 18

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Adulteration,Fake production,Meat mixtures,Meat species determination

Özet:      Hayvansal kökenli besinler içerdikleri protein, mineral madde ve vitaminler açısından beslenmede önemli rol oynamaktadır. Özellikle et ve et ürünleri insan beslenmesinde ihtiyaç duyulan esansiyel aminoasitleri ideal oranlarda içermesi, ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği ve çok iyi bir B12 vitamini kaynağı olması gibi nedenlerle yerini bitkisel kökenli besinlerin ikame edemeyeceği bir gıdadır. Et ve et ürünlerinin fiyatı arttıkça sağlıklı ve değerli olan hayvan etleri, tüketilmeyen veya daha az değerli olan etlerle karıştırılarak tüketicilere değerli et adı altında satılabilmektedir. Yaşadığımız toplumun inancı, gelenek ve göreneği bakımından tüketilecek et ve et ürünlerinde yer alan etlerin hangi hayvan türüne ait olduğunun tespiti gıda bilimcilerinin başlıca araştırma konularından birini oluşturmaktadır. Et ve et ürünlerine uygulanan hile ve taklitlerin önüne geçilmesi, insan sağlığının koruma altına alınması, üreticiler arasında haksız rekabetin önlenmesi, dini inanışlara uygun ürün üretilmesi ve tüketilmesi ancak et türü tayin yöntemleri ile mümkün kılınmaktadır. Bu derlemede, et türü tayininde kullanılan başlıca yöntemler bir araya getirilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Et Türü Tayininde Kullanılan Yöntemler}, number={8–18}, publisher={Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi}, author={Aşkın Nur DERİNÖZ,Gizem ÇUFAOĞLU,Naim Deniz AYAZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Aşkın Nur DERİNÖZ,Gizem ÇUFAOĞLU,Naim Deniz AYAZ. (2021). Et Türü Tayininde Kullanılan Yöntemler. Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi.
MLA
KOPYALA
Aşkın Nur DERİNÖZ,Gizem ÇUFAOĞLU,Naim Deniz AYAZ. Et Türü Tayininde Kullanılan Yöntemler. no. 8–18, Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, 2021.