Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi

Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi

Akdeniz Diyeti ve Sağlık

Yazarlar: Emine Rumeysa ÖZER, Kemal TEKİNŞEN

Cilt - , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 13 - 23

Konular:Beslenme ve Diyetetik

Anahtar Kelimeler:Mediterranean diet,Olive oil,Health

Özet: Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır ve insan gereksinmelerinin en başında gelmektedir. 20. yüzyılın başından bu yana devam eden bilimsel araştırmalar sonucu, beslenme bir bilim dalı haline gelmiştir. Yapılan araştırmalarda beslenme farklılıklarının insan sağlığı üzerinde oldukça değişkenlik gösterdiği gözlenmiştir. Geniş ölçekli, toplumu temel alarak yapılan klinik ölçekli çalışmalarda; sebze, meyve, kuru baklagil, tam tahıl ürünleri, balık ve az yağlı süt ve ürünlerinin fazlaca tüketildiği bir diyette insanların kardiyovasküler hastalıklar, kanser başta olmak üzere bulaşıcı olmayan kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı kanıtlanmıştır. Keys ve arkadaşları beslenme alışkanlıkları üzerinde çalışırken Akdeniz topluluklarında yaptıkları araştırma sonucu, kardiyovasküler hastalıkların nispeten az görülmesiyle burada ki diyet örüntüsünü ‘Akdeniz Diyeti’ olarak tanımlamışlardır. Bu derlemede Akdeniz diyetinde temel olarak yer alan besinleri, hangi besinleri ne sıklıkla tüketmemiz gerektiğine yer verilirken; doğru beslenmenin sağlığımızı korumada nasıl etkili olduğunun da altı çizilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Akdeniz Diyeti ve Sağlık}, number={13–23}, publisher={Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi}, author={Emine Rumeysa ÖZER,Kemal TEKİNŞEN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Emine Rumeysa ÖZER,Kemal TEKİNŞEN. (2021). Akdeniz Diyeti ve Sağlık. Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi.
MLA
KOPYALA
Emine Rumeysa ÖZER,Kemal TEKİNŞEN. Akdeniz Diyeti ve Sağlık. no. 13–23, Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, 2021.