AFRICANIA

AFRICANIA

BURKİNA FASO’DA THOMAS SANKARA DÖNEMİ (1983 - 1987): POSTKOLONYAL TEORİ ÇERÇEVESİNDEN BİR DEĞERLENDİRME

Yazarlar: Hatice Zehra BÜYÜKTAVŞAN

Cilt 1 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 80 - 95

Konular:Sosyal, Beşeri Bilimler, Ortak Disiplinler

Anahtar Kelimeler:Afrika Çalışmaları,Burkina Faso,Thomas Sankara,Blaise Compaoré,Postkolonyal Teori,Fransa,Koloni,Kolonize

Özet: II. Dünya Savaşı’nın sonrasında uluslararası alanda güç dengeleri değişmiş ve geçmişte koloni olan birçok Asya, Afrika ve Amerika ülkesi birer birer bağımsızlıklarını kazanmaya başlamıştır. Bu süreç sonunda kolonyalizmin sona ermesi ile birlikte Postkolonyal Teori ortaya çıkmış ve kolonyalizmin, kolonize edilmiş ülkelerde bıraktığı mirası sorgulama çabasına girmiştir. Fransa’dan 1960’ta bağımsızlığını kazanan Burkina Faso, eski adı ile Yukarı Volta da bu ülkelerden birisidir. 1983-1987 yılları arasında iktidarda olan Thomas Sankara sömürülmüş, alt tabaka olarak sınıflandırılmış Burkina Faso’da sınırlı kurumsal kapasite ve elindeki az kaynak ile kendi araçlarını kullanarak Postkolonyal bir tutumla ülkedeki sömürgeci Fransa’nın izlerini silmeye ve bağımsız bir ulusal kimlik ve kültür inşa etmeye çalışmıştır. Bu süreç boyunca Sankara ülkede ekonomi, kültür, sağlık, eğitim, alt yapı, ordu vb. alanlar başta olmak üzere birçok alanda ülkenin kalkınması ve kendi kendine yeten bağımsız bir ulus olması adına sayısız reform yapmıştır. Bu çalışma kapsamında başta Burkina Faso hakkında genel bilgilere değinilmiş ve akabinde çalışmanın teorik çerçevesi ve Thomas Sankara ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. Sonrasında Postkolonyal Teori perspektifinde 1983 darbesi, Thomas Sankara iktidarı (1983-1987) ve 1987 darbesine giden yol genel hatları ile ele alınmıştır. Hazırlanan bu çalışma ışığında ayrıca, Postkolonyal düşünce de kullanılarak Sankara’nın sömürgeci Fransa döneminden ayrışma çabaları araştırılmaya çalışılmıştır. Yürütülen bu çalışma sonucunda, kolonicinin kolonize üzerinde etkisini yitirmesinin ardından kolonizenin ülkesini her alanda geliştirme ve özgürleştirme girişimlerine rağmen bu sürecin sonunda bu gayretin yetersiz kalması durumu farklı açılardan ele alınarak literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={BURKİNA FASO’DA THOMAS SANKARA DÖNEMİ (1983 - 1987): POSTKOLONYAL TEORİ ÇERÇEVESİNDEN BİR DEĞERLENDİRME}, volume={1}, number={80–95}, publisher={AFRICANIA}, author={Hatice Zehra BÜYÜKTAVŞAN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Hatice Zehra BÜYÜKTAVŞAN. (2021). BURKİNA FASO’DA THOMAS SANKARA DÖNEMİ (1983 - 1987): POSTKOLONYAL TEORİ ÇERÇEVESİNDEN BİR DEĞERLENDİRME (Vol. 1). Vol. 1. AFRICANIA.
MLA
KOPYALA
Hatice Zehra BÜYÜKTAVŞAN. BURKİNA FASO’DA THOMAS SANKARA DÖNEMİ (1983 - 1987): POSTKOLONYAL TEORİ ÇERÇEVESİNDEN BİR DEĞERLENDİRME. no. 80–95, AFRICANIA, 2021.