Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi

Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi

Ziraat Mühendislerinin Organik Tarım İşletmeciliğine Bakış Açısı

Yazarlar: Merve BULANIKLI, Tugay AYAŞAN, Köksal KARADAŞ, Şenol ÇELİK

Cilt 1 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 1-12

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Organik tarım,Ziraat,Organik hayvancılık,Anket

Özet: Bu çalışma, Ziraat mühendislerinin organik tarım işletmeciliği bölümü ile ilgili bilgi, öneri, düşünce ve bakış açılarının incelenmesi ve bu doğrultu da mühendislerin düşüncelerini ve önerilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 437 ziraat mühendisine 42 soruluk bir anket çalışması uygulanmıştır. Bu çalışma Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu tarafından onaylanmıştır (2021/2/6). Ziraat mühendislerine sorulan organik tarım ve ürünleri hakkında düşünceleriniz nedir sorusuna, ankete katılanların %55,8’inin destekleyip, teşvik ettiği; %44,2’sinin bazı yönlerden eksik, yetersiz buldukları görülmüştür. Organik tarım işletmeciliği hakkında görüş sorulduğunda geleceğin mesleklerinden birisi olarak ziraat fakültesinin kolu olduğunu düşünenlerin oranının %38,4 olduğu saptanmış; ankete katılanların %50,8’inin organik tarım hakkındaki bilgiyi okulda ders olarak aldıkları; organik tarım işletmeciliği bölümü gerekli diyenlerin oranının %86,3 olduğu; organik tarım işletmeciliği bölümü mezunu öğrencilerine kadro açılmalı diyenlerin oranının %88,3 olduğu; organik tarım işletmeciliği bölümü mezunlarına ziraat mühendisi unvanı verilmesi hakkında verilmeli diyenlerin oranının %51,3 olduğu görülmüştür. Organik tarım işletmecisi olsaydınız ele alacağınız ilk konu ne olurdu sorusuna, ankete katılanların %42,1’i organik bitki yetiştiriciliği ve bitki koruma demişlerdir. Ankete katılanların %42,8’i, organik hayvancılık ile organik olmayan hayvancılık arasında verim, kalite ve maliyet bakımından farklılıklar olduğunu ifade etmişlerdir. Organik hayvancılık yapmayı düşünseydiniz hangi alanda yapardınız sorusuna, büyükbaş hayvancılık (%27,2), arıcılık (%24,3), kanatlı hayvan yetiştiriciliği (%21,3), küçükbaş hayvancılık (%16,7), diğer (%10,5) şeklinde cevap verilmiştir. Organik hayvancılıkta en önemli unsurun %27 ile sürdürülebilirlik olduğu ifade edilirken; organik tarım ürünlerinin pazar durumu konusunda düşünceniz nedir? sorusuna, ankete katılanların %59.3’ü bugün sınırlı ama gelecekte daha iyi olabilir demişlerdir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Ziraat Mühendislerinin Organik Tarım İşletmeciliğine Bakış Açısı}, volume={1}, number={1–12}, publisher={Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi}, author={Merve BULANIKLI,Tugay AYAŞAN,Köksal KARADAŞ,Şenol ÇELİK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Merve BULANIKLI,Tugay AYAŞAN,Köksal KARADAŞ,Şenol ÇELİK. (2021). Ziraat Mühendislerinin Organik Tarım İşletmeciliğine Bakış Açısı (Vol. 1). Vol. 1. Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Merve BULANIKLI,Tugay AYAŞAN,Köksal KARADAŞ,Şenol ÇELİK. Ziraat Mühendislerinin Organik Tarım İşletmeciliğine Bakış Açısı. no. 1–12, Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi, 2021.