Kadim

Kadim

Unger, Friedrich. Şark Şekerciliği

Yazarlar: Osman GÜLDEMİR

Cilt - , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 187 - 191

Konular:Tarih

Anahtar Kelimeler:Şark şekerciliği,Türk tatlıları,Friedrich Unger,Tatlı,Osmanlı Mutfağı,Mutfak Tarihi

Özet: Türk tatlıları gerek uluslararası tanınırlığı gerekse toplum içerisinde özel günlerde yer edinmesi sebebiyle önemli maddi kültür unsurlarıdır. Bu tatlıların geçmişte tanınır hale gelmesine önemli katkılardan birini Yunanistan’ın ilk kralı I. Otto’nun şekercibaşısı Friedrich Unger yapmıştır. 1835 yılında İstanbul’u ziyaret eden Unger, şehirdeki helvacı ve şekercilerin çalışmalarını incelemiş ve tariflerini derlemiştir. Unger tarafından 1838 yılında yayımlanan ve yakın tarihte Türkçe olarak da Şark Şekerciliği (Conditorei des Orients) adıyla okuyucuyla buluşan eser, bir dış bakış ile Osmanlı tatlıcılığını yansıtması açısından önemlidir. Eser basım süreci, içerik ve tarifler yönünden değerlendirilmiş; dönemi samimi betimlemesi yönünden katkıları olduğu görülmüştür. Ancak tariflerin standart olmamasından kaynaklanan uygulama güçlükleri mevcuttur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Unger, Friedrich. Şark Şekerciliği}, number={187–191}, publisher={Kadim}, author={Osman GÜLDEMİR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Osman GÜLDEMİR. (2021). Unger, Friedrich. Şark Şekerciliği. Kadim.
MLA
KOPYALA
Osman GÜLDEMİR. Unger, Friedrich. Şark Şekerciliği. no. 187–191, Kadim, 2021.